Фото: Telegram-канал Давида Арахамії

Коли у Раді відбудеться повторне голосування щодо е-декларування: прогноз Арахамії

Вже до кінця вересня у Верховній раді планують прийняти закон про електронне декларування. Повторне голосування пройде з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського.

Відповідну заяву в ефірі телемарафону зробив голова фракції "Слуга народу" у Верховній раді Давид Арахамія.

"Така вимога громадянського суспільства (мова про е-декларування з відкритим реєстром — ред.), ми сприймаємо це нормально, конструктивно. Президент повернув. Ми проголосуємо. Я думаю, що до кінця цього місяця все буде проголосовано і підписано. Курйозів я не чекаю", — додав голова фракції "Слуги народу".

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів. 

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. Він наголосив, що рішення щодо відкриття декларацій має бути вже у вересні.

Нагадаємо, раніше у Національному агентстві з питань запобігання корупції закликали Верховну Раду не руйнувати декларування та не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.09.2023 23:46