Фото: Денис Малюська. Джерело – Мін'юст

Коли Україна може отримати репарації від РФ: у Мін'юсті зробили несподівану заяву

Україна може отримати репарації на відновлення від Російської Федерації ще до того, як країна-агресор зазнає поразки на полі бою. Це стане історичним прецедентом у даному напрямку.

Таку заяву зробив міністр юстиції України Денис Малюська під час дискусії "Заморожені активи: холодний фронт російської війни проти України" у Брюсселі, пише "Укрінформ".

Посадовець, зокрема, відповів на запитання щодо можливості, з правового погляду, стягнення репарацій з країни-агресора ще до її поразки у війні.

"Росія не ще не програла, — і це правда. Але це не означає, що ми не можемо отримати компенсацію за завдану шкоду та репарації. Це буде доволі унікальний випадок для історії війн — отримати компенсацію під час війни, без того, щоб країна, яка сплачує компенсацію, програла цю війну. Технічно, не існує жодних бар’єрів, щоб отримати таку компенсацію", — сказав Малюська.

З міжнародного погляду, за словами Малюськи, виплата компенсацій Україні від Росії за завдану шкоду могла б бути найкращим варіантом. Це не лише обмежить ресурси країни-агресора та її спроможність вести війну, але стане елементом стримування для інших тоталітарних режимів.

"У тому, що стосується створення трибуналу або іншого міжнародного механізму, — ми не бачимо, що це є необхідним. У багатьох країнах буде достатнім застосувати національне законодавство. Ми припускаємо що буде укладена якась міжнародна угода, але, головним чином, для механізму розподілу таких активів. Ми маємо створити фонд компенсації, — це та історія, що вже розпочалася із формування реєстру завданої шкоди",  — резюмував Денис Малюська.

Раніше Bloomberg повідомляв, що адміністрація Байдена наполягає, аби союзники з G7 повністю конфіскували заморожені активи, та хоче побачити прогрес у цьому питанні до саміту лідерів у червні. Але декілька європейських країн, включаючи Німеччину та Францію, а також Європейський центральний банк мають дещо іншу думку.

Згідно з пропозицією ЄС, частка доходів, отриманих після 15 лютого, яку ще не визначено, перераховуватиметься до Євросоюзу кожні два роки до скасування санкцій. Кошти спочатку надійдуть у Європейський фонд миру, механізм блоку для відшкодування зброї, наданої Києву, та на фінансування України бюджетом Європейського Союзу.

Нагадаємо, минулого тижня міністр юстиції України Денис Малюська заявляв, що конфіскацію російських активів і проекти про допомогу Україні Конгрес Сполучених Штатів Америки може розглянути одним пакетом. Зараз там припускають таку ймовірність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.03.2024 18:31