Фото: Генштаб ЗСУ

Коли українські Збройні сили будуть готові до великого контрнаступу: оцінка ISW

Західні та американські офіційні особи оцінюють, що українські сили продовжать оборонятися протягом наступних шести місяців і не зможуть провести великомасштабну контрнаступну операцію до 2025 року. Однак українська армія вже намагається оскаржити тактичну ініціативу в обмежених контратаках на окремих ділянках фронту, і вона може провести обмежені контрнаступні операції, навіть значною мірою в обороні залежно від прибуття західної допомоги. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

The New York Times повідомив 11 липня, що за словами високопосадовця НАТО, Україні доведеться чекати більшої західної допомоги в галузі безпеки та розгорнути більше своїх сил на лінії фронту, перш ніж проводити контрнаступальні операції, і що Україна, швидше за все, не може провести ці операції до 2025 року. Високопоставлений представник оборони США заявив, що українські сили залишатимуться в обороні протягом наступних шести місяців (до січня 2025 року) і що російські війська навряд чи значно просунуться за цей час. ISW продовжує оцінювати, що в цей час російські сили навряд чи досягнуть значних в оперативному відношенні успіхів в Україні, а сформульована президентом Росії Володимиром Путіним теорія перемоги спрямована на те, щоб російські сили послідовно і поступово просувалися вперед, а не робили швидких і значних в оперативному відношенні маневри.

Наразі Україна розв'язує кадрові проблеми та формує кілька нових бригад, які могла б виділити для підтримки перехоплення ініціативи, а надання західної допомоги в галузі безпеки, необхідної для оснащення цих бригад, визначить, коли та в якому масштабі Україна зможе оскаржити ініціативу. Прибуття західної допомоги на передову дозволило українським силам стабілізувати критичні ділянки фронту, і українські сили провели тактично значущі та успішні локальні контратаки на півночі Харківської області та у напрямку Кремінної (в районі кордону Донецької та Луганської областей), починаючи з середини травня 2024 року.

Українські сили, ймовірно, зможуть посилити як масштаб, так і регулярність контратак у найближчі місяці в міру надходження на передову подальшу західну допомогу в галузі безпеки та в міру того, як Україна продовжує нарощувати резерви та нові бригади. В цей час російські сили намагаються підтримувати постійний наступальний тиск на Україну, щоб змусити українські сили спрямовувати живу силу та матеріальні кошти на оборонні операції замість того, щоб накопичувати ці ресурси для контрнаступних операцій. Російські війська намагаються досягти цього ефекту за допомогою послідовних наступальних операцій на Сході та північному Сході України, які розтягують українські сили, проте українські війська використовують свої можливості та вразливі місця Росії для проведення тактичних контратак.

Українські сили досі провели кілька великомасштабних контрнаступальних операцій, які були оперативно успішними протягом усього повномасштабного вторгнення, але цей підхід до звільнення території не є єдиним можливим підходом для українських сил. Вихід із поточної позиційної війни в Україні є складним завданням як для російських, так і для українських сил, а менш масштабні українські контрнаступальні операції надають можливості для досягнення оперативно значущих цілей без проблем, пов'язаних із проведенням більш масштабних контрнаступальних операцій. Дрібніші контрнаступальні операції, ймовірно, дозволять Україні почати послаблювати здатність Росії використовувати ініціативу на театрі військових дій раніше і швидше зменшити частину тиску на українські сили на театрі військових дій.

Західна допомога у сфері безпеки, яка надає українським силам необхідне обладнання та зброю в масштабах, термінах та регулярності, які потрібні українським силам для операцій зі звільнення значних ділянок окупованої України, залишається єдиним вірогідним шляхом до зниження нинішньої прихильності Путіна до знищення української державності та ідентичності незалежно часу чи вартості. Однак ці українські операції не обов'язково мають бути окремими великомасштабними заходами, а можуть бути серією комплексних контрнаступальних операцій протягом кінця 2024 року і протягом усього 2025 року.

Нагадаємо, 4 липня президент України Володимир Зеленський заявив, що на сьогодні ще зарано говорити про контрнаступ Збройних сил України на фронті, адже наша держава має ще 14 неукомплектованих бригад.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2024 07:03