Колаж TrueUA

Коли в Україні запрацює е-система регулювання обігу медичного канабісу: відповідь МОЗ

Електронна система для контролю обігу медичного канабісу почне функціонувати вже з наступного місяця.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич в ефірі телемарафону.

"Цього року запуститься декілька рішень. З першого жовтня хочемо запустити електронну систему, яка буде здійснювати контроль обігу медичного канабісу в Україні", — розповіла урядовиця.

Як зазначила посадовиця, впровадження цієї системи є дуже важливим кроком для регулювання використання медичного канабісу в Україні, адже вона забезпечить прозорість та контроль над усіма етапами.

Карчевич додала, що в системі фіксуватимуть понад 30 видів операцій з обігу медичного канабісу.

"Усі види операцій, а це понад 30 видів, будуть фіксуватись у цій системі. Фактично ми будемо бачити обіг медичного канабісу починаючи від насінини, і завершуючи його відпуском в аптечному закладі", — сказала Карчевич.

Як відомо, ліки на основі медичного канабісу дозволені у 56 країнах світу, в тому числі в державах Європейського Союзу, Великій Британії, США та Канаді. Вони набули поширення у медицині завдяки наявності у складі цієї рослини речовин, здатних впливати на фізіологічний стан людини. Йдеться про канабіноїди, які забезпечують знеболювальну та заспокійливу дію, покращують травлення.

Нагадаємо, 16 серпня в Україні ввели в дію закон щодо легалізації медичного канабісу. Він на офіційному рівні регулює обіг рослин роду коноплі Cannabis. У цілому закон створює умови для доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних та інших захворювань, а також посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.09.2024 17:20