Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Коли в Україні знову можуть початися відключення світла: відповідь ДТЕК

В Україні можуть почати знову вимикати світло. Наразі енергетична система досі не відновилася після масованих атак Росії.

Про це повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

"Ми активно працювали взимку, атомна генерація — не виняток. Чотири блоки вже знаходяться в ремонті, п’ятий блок виходить у ремонт для того, щоб забезпечити нормальне стабільне функціонування системи взимку. Тому це необхідна робота. Що стосується дефіциту, який може виникнути через те, що атомні блоки  а це базова генерація  виходять в ремонт, то це може мати місце десь в червні-липні",  сказав він. 

За словами Сахарука, шляхом забезпечення дефіциту є імпортна електроенергія, що можливо завдяки інтеграції з енергосистемою Європи. Він зазначив, що експортувати електроенергію Україна, звісно, не зможе під час планових ремонтів, тому наприкінці травня, в червні і липні через активну ремонтну кампанію експорту в цей час не буде, лише імпорт для забезпечення наших потреб.

"Я вважаю, що, завдяки тому, що є можливість перекрити дефіцит імпортом, то до віялових відключень під час літнього періоду не дійде",  сказав він. 

При цьому Сахарук зазначив, що проблемою може бути наступна зима. Відтак у холодні періоди українці знову можуть повернутися до відключень світла.

"Тому що ми ввійдемо в неї зі значно меншим запасом потужності, міцності, тому що у нас 75% теплової генерації пошкоджено чи зруйновано. Лише нашій компанії потрібно відремонтувати 9 енергоблоків загальною потужністю 1,5 ГВт, на що потрібно 5,5 млрд грн… Тому можливі відключення не зараз, а взимку. Тому, щоб цього не допустити, звичайно, це захист нашого неба, щоб не було наступних обстрілів і руйнацій… А, по-друге, це зараз фінансування ремонтної кампанії",  резюмував виконавчий директор ДТЕК.

Нагадаємо, 1 травня Україна призупинила експорт електроенергії до Польщі. Енергосистема сусідньої країни на цей момент не потребує додаткової електроенергії.

Раніше заступник міністра енергетики Фарід Сафаров заявив, що для підготовки до наступного опалювального сезону Україні необхідно 3,4 млрд доларів. Зокрема, кошти знадобляться для закупівлі необхідних ресурсів та відновлення генерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.05.2023 20:33