На фото: Іван Баканов. Джерело: прес-служба СБУ

Колишньому голові СБУ Баканову виплатили півмільйона гривень при звільненні: які ще доходи він задекларував

Екс-голова Служби безпеки України Іван Баканов задекларував свої доходи за минулий рік. Йому виплатили близько півмільйона гривень при звільненні з СБУ.

Відповідна інформація з'явилася в Єдиному державному реєстрі осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Згідно з документом, компенсацію у вигляді заробітної плати Баканов отримав у серпні 2022 року. Вона склала 434 639 гривень. Це в чотири рази більше ніж щомісячна зарплатня Баканова. З доходів за період січень-липень минулого року він задекларував 1 002 875 гривень зарплати, отриманої в СБУ.

На момент звільнення він володів квартирою у Києві (площа 56 кв. м) та 33,3% квартири у Кривому Розі (площа 85,8 кв. м). Також йому належить три земельні ділянки у Київській області та житловий будинок (Ходосіївка, площа 345,6 кв.м).

У власності його дружини екс-голови Служби безпеки України Оксани Лазаренко є ще одна квартира у Києві (площа 56,3 кв. м) та земельна ділянка в області.

Баканов користується автомобілем Volkswagen Passat 2010 року випуску, його дружина — Volkswagen Touareg 2012 року. Також готівкою він зберігав 150 тисяч доларів, 1 289 815 гривень. 

Варто додати, що Івана Баканова було звільнено із СБУ 19 липня минулого року. Рівно за рік з'ясувалося, що він став адвокатом у Полтавській області. 

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів.

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. У цей день на сайті парламенту з'явилася пропозиція Зеленського до закону про е-декларування, який він ветував. 20 вересня парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій.

Нагадаємо, 10 грудня Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило публічний доступ до реєстру декларацій. У відомстві наголосили, що виконали вимогу прийнятого Верховною Радою закону та забезпечили відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Якщо у реєстрі не вдалося знайти певної особи, то це означає, що щодо неї до НАЗК надійшло подання про вилучення з публічного доступу.

Додамо, віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков задекларував свої доходи за 2021 та 2022 роки. Загалом впродовж минулого року чиновник заробив 11,5 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.12.2023 14:45