Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Командував операцією "Київ за три дні": СБУ повідомила про підозру російському генералу

Співробітники Служби безпеки України заочно повідомили про підозру російському генерал-майору Володмиру Селівьорстову, який на початку повномасштабної російсько-української війни командував операцією із захоплення Києва з північно-західного напрямку.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, Служба безпеки зібрала доказову базу на колишнього командира 106-ї повітряно-десантної дивізії збройних сил держави-агресора.

За планом російського генштабу 24 лютого 2022 року десантні підрозділи, якими командував Селівьорстов мали взяти під контроль аеродром у Гостомелі, що на Київщині. Надалі росіяни мали окупувати весь населений пункт.

"Інше угруповання військ зі складу дивізії фігуранта отримало наказ на захоплення Вишневого — ще одного населеного пункту передмістя столиці України", — зауважили в СБУ.

Так, у випадку успішного виконання завдань окупанти планували закріпитися в окупованих районах, створивши плацдарм для подальшого наступу на українську столицю. За даними слідства, після підходу основних сил окупанти мали штурмувати Київ та сподівалися його захопити. Втім, українські військові зірвали ворожі наміри.

"Спочатку українські воїни оточили та знищили значну частину угруповання Селівьорстова під час боїв за Гостомель. Потім захисники України знищили штаб окупантів у Бучанському районі, де перебував російський генерал разом з усім командним складом його дивізії", — додали у Службі безпеки.

Саме тоді Селівьорстов та його заступники отримали тяжкі поранення, після чого вони отримали наказ на "евакуацію".

На підставі отриманих доказів слідчі заочно повідомили Селівьорстову про підозру у веденні агресивної війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України). Наразі продовжуються комплексні заходи, щоб знайти й покарати воєнного злочинця країни-агресора.

Нагадаємо, раніше Офіс генерального прокурора повідомляв, що дев'ятьом колаборантам, які обіймали псевдопосади інспекторів та чергових помічників у так званій "Калінінській виправній колонії державної служби виконання покарання Міністерства юстиції Донецької народної республіки", оголошено підозри через жорстоке поводження з військовополоненимиФігуранти застосовували до військовополонених фізичне та психологічне насильство, починаючи з моменту їхнього прибуття в установу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.10.2024 16:00