Фото: соцмережі

Компанія PepsiCo забороняє згадувати війну в Україні: аналітики назвали причину

Американська компанія PepsiCo, що внесена до списку міжнародних спонсорів війни, забороняє у своїй рекламі згадувати про російську агресію. При чому, ця заборона розповсюджується й на саму Україну. 

Про це йдеться у дослідженні, що було проведене активістською групою B4Ukraine — коаліцією українських і міжнародних організацій громадянського суспільства.

За даними джерела, під час пошуку нового рекламного піар-агентства в країні компанія виставила жорстку умову для потенційного партнера, а саме уникати в майбутніх рекламах і комунікаціях будь-яких згадок про війну чи підтримку України та її армії.

PepsiCo чітко вказує на те, що в її рекламі заборонено:

  • будь-які згадки про війну, бойові дії, агресію, армію, особовий склад (з боку бренду), ЗСУ;
  • говорити про підтримку України та ЗСУ;
  • будь-які негативні посилання, що "створюють відчуття "небезпеки".

"Восени 2023 року компанія PepsiCo під час пошуку нового рекламного піар-агентства в Україні поставила умовою для потенційного партнера виключити будь-яку згадку про війну або підтримку України та її армії в майбутніх комунікаціях. B4Ukraine зв'язалася з офісами Pepsi в Україні та США з проханням прокоментувати це, але на момент публікації не отримала відповіді", — йдеться у повідомленні Euromaidan Press.

Водночас у повідомленні на сторінці PepsiCo в Instagram від 17 жовтня 2023 року наголошувалось, що її "волонтери роздали продуктові набори 1200 сім'ям у місті Бородянка, чиї будинки були зруйновані". Проте, хто саме зруйнував ці будинки, не уточнювалося.

Чому PepsiCo відсторонюється від війни

Таку позицію PepsiCo аналітики пояснюють тим, що компанія не лише досі продовжує працювати в Росії, а й значно збільшила там прибуток, активно сплачуючи податки до російського бюджету.

"Чистий прибуток PepsiCo в Росії минулого року зріс на 333%, до 525 мільйонів доларів. Компанія виплатила Кремлю близько 115 млн доларів податків. Зараз культова Pepsi Cola продається під брендом Evervess-Cola, хоча звичайну Pepsi Cola, як і раніше, легко купити в російських супермаркетах завдяки так званому паралельному імпорту", — резюмували аналітики.

Нагадаємо, під час ракетного обстрілу в четвер, 21 вересня, у Вишневому Бучанського району Київської області постраждав завод Pepsi.

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло американську багатонаціональну франшизу ресторанів швидкого харчування Subway до переліку міжнародних спонсорів війни. Попри те, що компанія позиціює себе як здорову альтернативу традиційному фаст-фуду, що піклується про здоров'я, вона продовжує працювати в Росії та фінансує вбивства українців, сплачуючи податки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.01.2024 20:04