Фото: соцмережа X Ніккі Гейлі

Конкурентка Трампа вперше перемогла на праймеріз: який штат підтримав Гейлі

Ніккі Гейлі, яка є конкуренткою Дональда Трампа, виграла республіканські праймеріз в окрузі Колумбія, здобувши свою першу перемогу в кампанії 2024 року.

Про це повідомляє Associated Press.

За даними джерела, її перемога 3 березня принаймні тимчасово зупиняє перемогу Дональда Трампа у виборчих змаганнях Республіканської партії, хоча колишній президент, ймовірно, набере ще кілька сотень делегатів у перегонах Супервівторка цього тижня.

Попри свої ранні поразки, Гейлі заявила, що залишиться в перегонах принаймні на цих змаганнях, хоча вона відмовилася назвати будь-які праймеріз, у перемозі яких вона була впевнена. Після поразки у своєму рідному штаті Південна Кароліна Гейлі залишалася непохитною в тому, що виборці в наступних місцях заслуговують на альтернативу Трампу, попри його домінування у передвиборчій кампанії.

Агентство Associated Press оголосило Гейлі переможцем у неділю ввечері після того, як представники Республіканської партії округу Колумбія опублікували результати: вона виграла у всіх 19 делегатів.

"Не дивно, що республіканці, які є найближчими до дисфункції Вашингтона, відкидають Дональда Трампа і весь його хаос", — заявила у своїй заяві представник Хейлі Олівія Перес-Кубас, зазначивши, що Гейлі стала першою жінкою, яка виграла республіканські праймеріз в історії.

Вашингтон є однією з найдемократичніших юрисдикцій у країні: у місті зареєстровано лише близько 23 тисячі республіканців. Демократ Джо Байден переміг в окрузі на загальних виборах 2020 року, набравши 92% голосів.

Незабаром після перемоги Гейлі передвиборчий штаб Трампа опублікував заяву, в якій саркастично привітав її з тим, що лобісти та інсайдери округу Колумбія, які бажають захистити статус-кво, назвали її "Королевою болота".

Нагадаємо, колишній президент США Дональд Трамп 2 березня легко виграв республіканські кокуси в Мічигані, де партія розкололася через чвари, які, як побоюються деякі республіканці, можуть зашкодити його кампанії у ключовому штаті поля бою. Також політик виграв кокуси республіканців у штатах Міссурі та Айдахо.

Раніше колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі заявляла, що отримання президентської номінації Дональдом Трампом від Республіканської партії може мати негативні наслідки для Сполучених Штатів Америки. Такий сценарій може стати "самогубством" для наддержави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.03.2024 06:44