Фото: 36-та окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського

Контрнаступ ЗСУ: аналітики оцінили темпи просування українських військових

Українські військові продовжують вести контрнаступальні дії на фронті. Проте бійці Збройних сил України наразі навмисно дотримуються повільнішого темпу просування.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, 9 липня ЗСУ провели контрнаступальні операції як мінімум на трьох ділянках фронту.

"Українські офіційні особи повідомили, що ЗСУ продовжують вести контрнаступальні операції на Бердянському та Мелітопольському напрямках", — йдеться у звіті.

Крім того, за словами командувача Сухопутних військ ЗСУ генерала-полковника Олександра Сирського, українські бійці успішно продовжують наступ на Бахмутському напрямку.

Також Міноборони РФ та пов'язані з Кремлем блогери заявили, що Сили оборони України проводили атаки у західній частині Запорізької області. Російський "воєнкор" стверджував, що ЗСУ атакують російські позиції невеликими групами та націлені на тилові позиції, склади та інфраструктуру. Українські військові чиновники теж підтвердили, що ЗСУ продовжують свої кампанії з блокування противника на півдні та сході країни.

Аналітики інституту наголошують, що українські сили зосереджені на витісненні окупантів із укріплень і мінних полів, глибина яких перевищує 24 км у деяких районах тимчасово захоплених РФ територій. Підполковник Олексій Телехін зі 108-ї бригади територіальної оборони України повідомив WSJ, що російські війська можуть постійно вводити поповнення, навіть якщо ЗСУ знищать цілі їхні підрозділи.

"Але ми продовжуємо вважати, що нинішній темп українського контрнаступу відображає навмисні зусилля щодо збереження бойової могутності України та виснаження російської живої сили й техніки шляхом повільнішого територіального просування", — наголосили в ISW.

Водночас експерти підкреслюють, що просування ЗСУ на добре підготовлені позиції ворога ускладнюється нестачею бронетехніки, а відсутність переваги Сил оборони в повітрі є одним із факторів, що уповільнюють контрнаступ.

Нагадаємо, раніше Генштаб ЗСУ повідомляв, що українські Сили оборони продовжують звільняти землю від російських загарбників. ЗСУ ведуть наступальні дії на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.07.2023 07:09