Фото: Офіс президента

Контрнаступ ЗСУ: Зеленський не виключає повернення Криму

Президент України Володимир Зеленський заявив, що український контрнаступ передбачає плани щодо деокупації Криму.

Про це він повідомив в інтерв'ю скандинавським журналістам, передає Yle.

За словами президента, однією з цілей контрнаступу є звільнення українського півострова. Однак, за його словами, успіх України значною мірою залежить від продовження постачання Заходом зброї.

"Ми хочемо врятувати якомога більше життів, тому кількість зброї має значення", — наголосив Зеленський.

Президент України також додав, що російські війська з кожним днем ​​втрачають мотивацію та бояться наслідків свого відступу. Проте глава держави не став розголошувати жодних подробиць чи графіку контрнаступу. Як зазначає Yle, згідно з попередніми заявами низки осіб, він запланований на кінець весни чи початок літа.

Водночас Зеленський попередив, що війна може тривати роками чи навіть десятиліттями.

"Іншим країнам дешевше зараз підтримати Україну, аніж збільшувати ризики третьої світової війни", — резюмував Зеленський.

Також глава держави сказав, що війна в Україні має закінчитися інакше, ніж війна в Фінляндії. Як зазначає видання, ймовірно, Зеленський мав на увазі радянсько-фінську війну 1939-1940 років, після якої фіни були змушені віддати СРСР близько 10% своєї території.

"Я відчуваю, що такої можливості не можна допускати", — підкреслив президент України.

Нагадаємо, напередодні Інститут вивчення війни повідомляв, що офіційні особи РФ, ймовірно, нарощують зусилля для забезпечення безпеки та вдосконалення GLOC через Керченську протоку до півострова, готуючись до потенційних українських контрнаступів. Також супутникові знімки вказують на те, що російські війська перекинули бронетехніку та артилерійські системи з окупованого Криму в невизначений район станом на 25 квітня.

Водночас керівник прес-центру Сил оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк стверджує, що контрнаступальна операція Збройних сил України вже відбувається у невеликому темпі. Українські бійці наразі працюють над зменшенням потужностей ворога.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.04.2023 10:30