Фото: Міноборони РФ

Корупційні скандали у Міноборони РФ: розвідка Британії прогнозує подальші арешти

Після низки корупційних скандалів у Росії і надалі збережеться тенденція до арештів чиновників Міністерства оборони РФ, які причетні до тих чи інших схем. 

Про це повідомила розвідка Великої Британії.

У відомстві зауважили, що 23 травня заступника начальника генштабу РФ генерал-лейтенанта Вадима Шамаріна затримали за підозрою в отриманні хабаря в особливо великому розмірі. Йому висунули обвинувачення. Зазначається, що Шамарін очолює управління зв'язку міноборони РФ з 2021 року. Один із його попередників на цій посаді, генерал-полковник Халіл Арсланов, також був притягнутий до відповідальності за обвинуваченням у корупції ще у 2020 році.

Як наголосили розвідники, затримання Шамаріна сталося після нещодавніх арештів інших високопосадовців міністерства оборони Росії, яких також підозрюють у корупції, — заступника міністра оборони Тимура Іванова та начальника управління кадрів Юрія Кузнєцова. Британська розвідка зауважує, що усі арешти у російському відомстві відбулися після того, як 12 травня Сергія Шойгу було усунуто з посади міністра оборони РФ.

На думку фахівців, корупція глибоко вкоренилася в російському міноборони, і цілком імовірно, що надалі буде проведено нові арешти.

розвідка Британії

Інфографіка: Ministry of Defence

Що відомо про арешт Тимура Іванова

23 квітня стало відомо, що заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова затримали за підозрою в отриманні хабаря. Свого часу він відповідав за проект так званого "відновлення окупованого Маріуполя".

Наступного дня його відправили до СІЗО, висунувши обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч. 6 ст. 290 КК РФ (одержання хабаря в особливо великому розмірі). До того ж слідчі заарештували всі банківські рахунки та майно Іванова та його сім'ї. У справі про хабарництво, порушене проти Іванова, заарештовано вже троє людей.

До того ж команда Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального у 2022 році знайшла в Іванова нерухомість у Москві, Підмосков'ї та Тверській області на загальну суму понад один мільярд доларів. Також дружина Іванова, колишня радниця міністра оборони Росії Марія Китаєва, після російського вторгнення в Україну активно подорожувала Європою.

Варто зауважити, що Тимур Іванов був заступником Шойгу з 2016 року. Перед цим він три роки очолював акціонерне товариство Оборонбуд, яке було підпорядковане міністерству.

Нагадаємо, 15 травня російський диктатор Володимир Путін підписав указ про призначення міністром оборони Андрія Бєлоусова замість Сергія Шойгу. Також президент Росії підписав укази про призначення інших міністрів: Мінпромторгу, Мінспорту, Мінтранспорту, Міненерго та Міністерства сільського господарства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.05.2024 15:15