Фото ілюстративне з відкритих джерел

Країни Балтії закликали НАТО рішучіше готуватися до війни з Росією

Посли країн Балтії у Великій Британії закликали НАТО проявити більше рішучості, реагуючи на виклики, які створює Росія. Вони також чітко висловилися за перспективу членства в Північноатлантичному альянсі для України.

Відповідна спільна колонка послів країн Балтії вийшла у виданні The Telegraph. Її співавторами є посол Естонії Віл’яр Лубі, посол Латвії Евіта Бурмістре та тимчасова повірена Литви Ліна Зігмантайте.

Вони зазначили, що на 20 річницю вступу їхніх країн у НАТО Латвія, Литва й Естонія перебувають у "парадоксальній" ситуації, бо, з одного боку, ніколи у своїй історії не мали кращих безпекових гарантій, але й давно не відчували настільки реальної загрози, як тепер на тлі повномасштабної війни Росії проти України.

Посли нагадали про внесок, які три країни зробили за ці 20 років у зміцнення власної обороноздатності та посилення безпеки Альянсу, згадавши у тому числі, що інвестують в оборону понад 2% ВВП і є лідерами за обсягами наданої Україні військової допомоги відносно розмірів своєї економіки.

"НАТО став сильнішим, але зросли й амбіції наших противників. Росія – найбільша загроза для євроатлантичної безпеки, тож не можна допустити перемоги Росії у війні проти України", — наголосили вони.

Посли заявили, що їхні країни хотіли би якнайшвидшого вступу України в НАТО — не лише задля самої України, а й тому, що це буде в інтересах Альянсу.

"Як загартований у боях союзник, Україна зробить дуже вагомий внесок у нашу безпеку. Чіткий шлях до членства України має бути пріоритетом на саміті у Вашингтоні цього літа", — акцентували вони.

Також посли закликали абсолютно серйозно оцінювати ризики у разі нападу Росії на їхні держави.

"Ми погоджуємося з оцінками розвідки, що гострий стратегічний виклик нашій обороні та стримуванню може настати менш ніж через три роки, можливо, швидше. З нашим розташуванням на східному узбережжі Балтійського моря у нас мало природних бар’єрів, і нам немає куди відступати", — звернули увагу вони.

При цьому додали, що загрозою є і гібридні атаки різного штибу.

"Ми та наші союзники маємо бути готові реагувати швидко, переконливо й ефективно на всі види загроз. А для цього нам потрібні ще швидші процедури ухвалення рішень у НАТО й інших форматах. Також потрібно, щоби всі члени НАТО інвестували у свої сили й озброєння, щоби нові оборонні плани Альянсу стали реальністю", — додали вони.

За їхніми словами, політика стримування Росії — це не один з варіантів, це необхідність. Настав час, щоб Альянс був проактивним у створенні стратегічних дилем для Росії.

"Ми, прикордонні держави, підвищуємо рівень своєї гри, ми готові захищати кожен клаптик своєї землі та кожну людину. НАТО має чинити так само. НАТО потребує сильного лідерства, важливо, щоби сильну позицію у цьому контексті проявило також Сполучене Королівство", — підсумували посли країн Балтії.

Нагадаємо, що 22 березня Конгрес США схвалив закон про державне фінансування, який також передбачає виділення 228 мільйонів доларів на безпеку країн Балтії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.03.2024 22:34