Фото: nrcu.gov.ua

Країни G7 вдарять по Ірану санкціями через постачання Росії балістичних ракет, — ISW

Країни "Великої сімки" опублікували 15 березня спільну заяву, застерігаючи Іран від передачі Росії балістичних ракет або пов'язаних з ними технологій. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Велика сімка" заявила, що готова швидко і скоординовано відреагувати, якщо Іран надасть Росії балістичні ракети чи відповідні технології, включаючи нові та "значні заходи" проти Ірану. У заяві G7 не уточнюється, якими можуть бути ці заходи, але, як повідомляється, високопоставлений представник США повідомив журналістам, що одним із варіантів є ефективна заборона на польоти авіакомпанії "Іран Ейр" до Європи.

Наприкінці лютого 2024 року агентство Reuters повідомило, що іранські джерела заявили, що Тегеран почав постачання балістичних ракет до Росії й що Москва вже отримала 400 іранських балістичних ракет малої дальності. Західні ЗМІ повідомили 15 березня, що високопоставлений представник США заявив, проте, що Сполучені Штати та їх союзники не підтвердили, що Іран передав ракети Росії. Повідомляється, що в останні місяці Москва й Тегеран вели переговори про постачання іранських балістичних ракет малої дальності, оскільки РФ продовжує все більше покладатися на Іран щодо ключових компонентів і озброєнь для своїх військових дій в Україні.

Як відомо, Іран став першою країною, яка розпочала постачати Росії зброю для війни з Україною. Від Ірану російська армія стабільно отримує ударні дрони "Шахеди", які атакують українські міста й інфраструктуру. Крім того, Іран допоміг Росії налагодити власне виробництво цих дронів.

Нагадаємо, що наприкінці лютого керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов не підтвердив надання Іраном балістичних ракет Російській Федерації. Натомість, за його словами, агресор отримав декілька таких ракет від Північної Кореї.

Згодом стало відомо, що на тлі численних повідомлень, що Іран передає Росії балістичні ракети для використання проти України, лідери Європейського Союзу вирішили запровадити нові жорсткі заходи проти Ірану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.03.2024 07:51