Фото: соцмережі

Країни ЄС та Велика Британія розірвуть ядерну угоду з Іраном через Україну

Країни ЄС та Велика Британія можуть вийти з ядерної угоди з Іраном, яку уклали влітку 2015 року. Договір передбачав мирне використання Іраном атомної енергетики в обмін на обіцянку не розробляти ядерну зброю. 

Про це йдеться у матеріалі The Guardian.

У 2015 році Тегеран суттєво обмежив свою ядерну програму в обмін на скасування економічних санкцій. У травні 2018 року тодішній президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить з ядерної угоди з Іраном. У нього нібито були "безсумнівні докази" того, що Іран, всупереч запевненням, розробляв ядерну зброю. Після цього США неодноразово розширювали санкції проти Ірану. У відповідь на це Тегеран вже понад пів року поступово відмовляється від зобов'язань, сформульованих у 2015 році при укладенні ядерної угоди.

Сьогодні ж своє рішення щодо виходу з угоди з Іраном лідери ЄС пояснюють тим, що Тегеран продає РФ безпілотники для ударів по Україні і, можливо, готується передати Москві балістичні ракети.

Ядерна угода передбачала, що старі європейські санкції проти Ірану будуть скасовані 18 жовтня цього року. Однак тепер ці санкції, ймовірно, збережуться на невизначений термін. Водночас видання зазначає, що рішення європейських держав становить ризик.

"Незрозуміло, як відреагує Тегеран під час того, як він уже близький до того, щоб виробляти збройовий збагачений уран", — йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, на територію Росії будуть доставлятися не тільки "шахеди", а й інші типи безпілотників. Співпраця Ірану з режимом Володимира Путіна триває. Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону зазначив, що ніхто вже не сумнівається в тому, що Росія постійно отримує з Ірану ударні БпЛА.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.07.2023 22:59