Скріншот

"Крайня форма ескалації": МЗС Грузії відреагувало на рішення Києва відправити посла в Тбілісі

Міністерство закордонних справ Грузії назвало "крайньою формою ескалації" пропозицію України відправити посла Георгія Закарашвілі до Тбілісі для проведення консультацій щодо стану здоров'я Міхеїла Саакашвілі.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Зазначається, що МЗС Грузії висловило "глибоку стурбованість" рішенням влади України.

"Така дія є крайньою формою ескалації дипломатичних відносин, і дуже прикро, що офіційний Київ йде на такий крок проти дружньої держави та народу", — сказано у заяві.

Грузинське дипломатичне відомство зауважує, що причина для відряджання посла їм незрозуміла. Там додають, що рішення Страсбурзького суду підтвердило "найвищі стандарти захисту прав Міхеїла Саакашвілі державою".

"На тлі такого розвитку подій рішення української влади суттєво шкодить стратегічним відносинам двох країн і є прямим втручанням у внутрішні справи суверенної держави", — сказано у заяві.

Крім того, у МЗС Грузії сподіваються, що Україна перегляне своє рішення. У відомстві додали, що "на цьому етапі утримуються від будь-якої додаткової реакції у відповідь на кроки України та подальші загострення з нею двосторонніх відносин, що заведе існуючу і без того складну ситуацію в глухий кут".

Нагадаємо, що 3 липня третій президент Грузії Міхеіл Саакашвілі нажахав станом свого тіла під час засідання Тбіліського міського суду у справі про розгін мітингу у 2007 році. Україна неодноразово закликала офіційний Тбілісі зупинити знущання та домовитися про повернення Саакашвілі до нашої держави. Наші партнери у координації з Україною також пропонували різні опції порятунку.

Після цього президент Володимир Зеленський вкотре закликав грузинську владу передати Україні громадянина України Михайла Саакашвілі для необхідного лікування і догляду. 

Відомо, що ще на початку квітня поточного року Міхеіл Саакашвілі повідомив про різке погіршення стану свого здоров’я. Він зазначив, що помирає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.07.2023 19:28