Фото: МЗС України

"Жорстка форма дипломатії": Кулеба пояснив доручення Зеленського через Саакашвілі

Доручення президента Володимира Зеленського Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест та запропонувати залишити країну протягом 48 годин через ситуацію із Міхеілом Саакашвілі є дуже жорсткою формою дипломатії. Очільник держави пішов на такий крок, оскільки "все досягло точки кипіння".

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, пояснюючи відповідне рішення президента. За словами глави МЗС, після того, як з'явилися нові фотографії Саакашвілі, Україна пішла на різкий, але справедливий крок.

Саакашвілі

Скріншот з відео

"Знаєте, коли держава чимось незадоволена, перший рівень реакції — висловити протест. Другий рівень реакції — це відкликати свого посла на консультації. А третій рівень реакції, на кілька порядків вищий за жорсткістю, — це попросити посла цієї країни виїхати з України на консультації зі своїм урядом. У дипломатії це надзвичайно жорстка форма, але грузинська влада на неї заслуговує", — додав міністр.

Кулеба зазначив, що 4 липня вранці грузинський посол буде у Міністерстві закордонних справ України, де з ним проведуть відповідну розмову. Він додав, що грузинський дипломат має консультуватися зі своїм урядом щодо того, куди рухається країна і навіщо вона руйнує відносини з Україною.

"Ми вважаємо, що вони (влада Грузії, — ред.) повинні припинити знущання з Саакашвілі та повернути його нам, оскільки він — громадянин України", — додав міністр.

При цьому Кулеба наголосив, що влада Грузії хоче довести Саакашвілі до смерті й це бажання ґрунтується "виключно на особистій ненависті та помсті".

Нагадаємо, що 3 липня третій президент Грузії Міхеіл Саакашвілі нажахав станом свого тіла під час засідання Тбіліського міського суду у справі про розгін мітингу у 2007 році. Україна неодноразово закликала офіційний Тбілісі зупинити знущання та домовитися про повернення Саакашвілі до нашої держави. Наші партнери у координації з Україною також пропонували різні опції порятунку.

Відомо, що ще на початку квітня поточного року Міхеіл Саакашвілі повідомив про різке погіршення стану свого здоров’я. Він зазначив, що помирає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.07.2023 00:32