Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Крим має бути повернутий під контроль України, — Ердоган

Повернення Криму під український контроль є вимогою міжнародного права. Туреччина підтримує закінчення повномасштабної російсько-української війни на основі територіальної цілісності та незалежності України.

Про це під час відеозвернення до учасників четвертого саміту Кримської платформи повідомив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, пише Anadolu.

Ердоган додав, що має сподівання на майбутні "додаткові кроки зі зміцнення прав кримськотатарських тюрків". За словами політика, Анкара бажає завершення війни справедливим і міцним миром на основі територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України.

Зауважимо, що Кримська платформа ініційована Україною та є міжнародним координаційним механізмом для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської та глобальної безпеки.

Раніше, а саме 7 вересня, Ердоган заявляв, що вважає за потрібне створили альянс ісламських країн. Новостворена організація мала б протистояти Ізраїлю.

"Ізраїль не зупиниться в Газі. Окупувавши Рамаллу, він зверне свій погляд на інші місця. Вони прагнутимуть наших рідних земель. Вони відкрито кажуть про це, показуючи на карту. Ось чому ми говоримо, що ХАМАС чинить опір заради мусульман. Протистояння державному терору Ізраїлю — це патріотичне та національне питання", — зазначав турецький президент.

Нагадаємо, 11 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен разом з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі прибули до Києва. Це стало першою подібною спільною поїздкою очільників дипломатичних відомств країн за останні роки. З політиками також помітили посла України у Великій Британії Валерія Залужного.

Також стало відомо, що до Києва на саміт Кримської платформи прибули прем'єр-міністр Латвії Евіка Сіліня та президент Литви Гітанас Науседа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.09.2024 15:16