Фото: МЗС України

Кулеба повідомив про старт авіаційної коаліції

Своє функціонування розпочала коаліція союзників України, які пообіцяли надати нашій державі винищувачі. Найближчим часом розпочнуться тренування пілотів.

Таку заяву зробив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

За словами міністра, скоро розпочнуться тренування пілотів на літаках і симуляторах. Також союзники займуться підготовкою техніків та інфраструктури для навчання.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна вже тривалий час закликає своїх союзників передати сучасні винищувачі для протистояння російській армії, захисту неба та контрнаступальних операцій. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу. За його словами, американські літаки могли б остаточно покінчити з домінацією РФ у повітрі.

19 травня Джо Байден підтримав тренування українських військових на F-16. Про це він заявив лідерам G7 на саміті у Хіросімі. 

"Оскільки навчання відбуватимуться протягом наступних місяців, наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішить, коли насправді надати літаки, скільки ми надамо і хто їх надасть", — передав слова Байдена американський чиновник. 

Президент України Володимир Зеленський подякував йому за таке рішення.

Нагадаємо, за даними Повітряних сил, українські пілоти зможуть опанувати американські винищувачі F-16 за чотири місяці. Такі висновки зробили американські партнери. Йдеться не лише про навички зліт-посадка, а про ведення бойових дій, застосування озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.06.2023 18:09