Фото: armyinform.com.ua

Кулеба пояснив нюанси законопроекту про множинне громадянство для військовозобов'язаних

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що законопроект про множинне громадянство, у разі його ухвалення, не дозволить виїжджати військовозобов'язаним громадянам з країни під час війни.

Під час всеукраїнського телемарафону "Єдині новини" він констатував, що це питання вже узгоджено. 

"Людина має свій обов'язок служіння і захисту Батьківщини, він передбачений Конституцією України. Все це теж регламентовано: і виконання військового обов'язку, і фінансові зобов'язання перед державою", відповів Кулеба.

Разом з тим очільник українського відомства зауважив, що  інститут множинного громадянства — практика багатьох розвинених країн. Тож в цьому випадку Україна не "вигадала велосипед". 

Додамо, що у понеділок, 22 січня, президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект про множинне громадянство. За словами глави держави, цей закон дасть змогу мати українське громадянство всім етнічним українцям і їхнім нащадкам із різних країн світу, крім громадян Росії.

Раніше глава держави заявляв про необхідність запровадження множинного громадянства. За його словами, введення такої можливості піде на користь Україні, адже дасть українцям по усьому світу підтримувати свою Батьківщину.

"Напевно, треба думати про множинне громадянство. Відповідний закон є. В найближчому майбутньому ми будемо в Євросоюзі. Тому я не бачу поганого в таких пропозиціях сьогодення. Про множинне громадянство я говорив ще до початку повномасштабної війни. І це було в нашій програмі. Я дійсно вважаю, що це нормально", — сказав Зеленський під час прес-конференції за підсумками року, що відбулася 19 грудня 2023 року.

Нагадаємо, в жовтні міністр закордонних справ Дмитра Кулеби під час звернення до Світового конгресу українців заявив про необхідність запровадження множинного громадянства в Україні. Але тоді він наголосив, що мають бути винятки, вони стосуються заборони на будь-яке подвійне громадянство з державою-агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 23.01.2024 10:14