Фото: Twitter Дмитра Кулеби

Кулеба у розмові зі Столтенбергом зробив важливий заклик до членів НАТО

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Вони обговорили саміт НАТО, який відбудеться 11-12 липня у столиці Литви Вільнюсі.

Про це він написав у Twitter.

Під час діалогу український міністр зробив важливий заклик до членів Альянсу: "Загалом, членам Альянсу має сенс зробити рішучий крок до членства України. Ми не потребуємо військ НАТО на місцях, щоб покласти край цій війні. Ми потребуємо найкращих гарантій для запобігання майбутнім війнам", — зазначив він.

Міністр зауважив, Україні потрібна ясність щодо членства в НАТО. За його словами, за 15 років реальність різко змінилася, і підхід НАТО також має змінитися.

"Різниця між 2008 роком і теперішнім часом полягає у тому, що Україна зараз є для Альянсу цінним активом, а не пасивом. Україна зробить НАТО сильнішою", — наголосив Кулеба.

У розмові зі Столтенбергом він також акцентував на стабільному забезпеченні артилерійськими боєприпасами для забезпечення ефективності контрнаступальних операцій України.

"На полі бою України зараз вирішується майбутнє не лише України, а і євроатлантичної спільноти", — зауважив Кулеба.

Крім того, міністр повідомив, що для пом’якшення кризи, викликаної руйнуванням Росією Каховської дамби, будуть використані обіцяні НАТО механізми для надання гуманітарної допомоги. У зв'язку з цим 8 червня відбудеться екстрене засідання Комісії Україна-НАТО, скликане на прохання України.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують нашу державу і будуть робити це й надалі.

Водночас президент Україні Володимир Зеленський напередодні повідомляв, що нашій державі необхідні гарантії безпеки від країн НАТО. Він може проігнорувати саміт Північноатлантичного альянсу, якщо там не буде сигналів щодо членства України у воєнному блоці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2023 04:56