Фото: МЗС

Кулеба вирушив у Німеччину на зустріч з міністрами ЄС: про що говоритимуть

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вирушив у відрядження до Німеччини. Там відбудеться зустріч, де міністри країн Європи обговорять майбутнє Європейського Союзу.

Про це йдеться у відеозверненні Дмитра Кулеби у Instagram. Міністр висловив оптимізм щодо членства України в ЄС.

"Завершую робочий день і вирушаю у відрядження до Берліна. Там відбудеться важлива міністерська зустріч про майбутнє ЄС та вступ України до Євросоюзу. Як має змінитися ЄС у зв'язку із членством України та іншими державами. Добре, що нас хочуть чути, не вирішують за нашою спиною", — сказав міністр.

До кінця тижня варто чекати хороших новин щодо вступу України до Європейського Союзу. Наразі Україна очікує від звіту ЄС щодо результатів підготовки. Свій звіт Європейський Союз має надати 8 листопада. Він буде стосуватися як України, так і Молдови, і Грузії, і країн Західних Балкан.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС.

Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7. 7. Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, 3 лютого президент Євроради Шарль Мішель заявив, що Україна може стати членом Євросоюзу в найближчі два роки. Цей процес може бути прискорений, якщо будуть реалізовані всі необхідні реформи. Також Європейська комісія опублікує письмовий звіт щодо виконання Україною рекомендацій для вступу в Європейський Союз восени цього року. Водночас усне оновлення буде весною.

11 лютого Зеленський заявляв, що Україна зможе стати повноцінним членом Європейського Союзу через два роки. А от до НАТО наша країна зможе доєднатися вже після перемоги над російськими загарбниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.11.2023 00:10