Фото: прес-служба МЗС

Кулеба зробив важливу заяву щодо постачання Україні F-16

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про ухвалення всіх політичних рішень, які дозволять українським захисникам отримати винищувачі F-16.

На спільній прес-конференції з міністеркою закордонних справ Нідерландів Ханке Брейнс Слот у Києві 5 грудня він заявив, що залишилося вирішити технічні моменти з підготовки українських пілотів, техніків та інфраструктури.

"Сьогодні продовжується робота Центру з підготовки наших пілотів і техніків для використання винищувачів F-16. Нідерланди вже почали передачу літаків до відповідного навчального центру в Румунії. Допомагають нам у розбудові відповідної інфраструктури. Сьогодні я отримав запевнення про те, що ті зобов'язання, які Нідерланди взяли на себе щодо передачі Україні F-16, будуть виконані", — наголосив Кулеба.

Міністр зауважив, що всі питання щодо літаків F-16, які потрібно розв'язати, виключно технічні, а не політичні.

"Стосовно F-16, по-перше, усі політичні рішення ухвалені. Ми вже у фазі технічної підготовки. Тому, щойно технічна підготовка завершиться пілотів, техніків і інфраструктури в Україні — ці літаки будуть в Україні, будуть захищати наше небо і будуть захищати наших солдатів, які будуть контрнаступати", — сказав Кулеба.

Голова МЗС України додав, що коаліція F-16 продовжує працювати, зокрема й над збільшенням кількості літаків, які будуть передані Україні.

Своєю чергою Брейнс Слот заявила, що наразі українські пілоти проходять навчання в Румунії, а всі зусилля країн-партнерів спрямовані на те, щоб літаки почали захищати українське небо якомога швидше.

Нагадаємо, раніше речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявляв, що ключем до успіху під час звільнення українських територій є перевага в повітрі. Але планування будь-яких військових операцій варто підходити комплексно. Також Ігнат зазначав, що триває підготовка українська льотчиків на винищувачах F-16. Наразі вони підіймаються в небо з інструкторами, але вже готові до самостійних вильотів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.12.2023 07:58