Фото: Рixabay

Літо цього року стало найспекотнішим на Землі за всю історію спостережень, — Reuters

Глобальне потепління призвело до того, що екстремальні погодні явища на Землі стають дедалі потужнішими. Так, літо 2024 року виявилось найспекотнішим за всю історію спостережень.

Як повідомляє Reuters, є ймовірність, що й весь 2024 рік перевершить 2023-й як найтепліший рік на планеті за всю історію спостережень.

Так, за дані про клімат, які має Служба зміни клімату Європейського Союзу "Коперник", сягають 1940 року, і вчені порівняли їх з іншими даними, підтвердивши, що це літо було найспекотнішим з доіндустріального періоду — 1850 року.

Дослідники наголошують, що за останні три місяці 2024 року на планеті були зафіксовані найспекотніші місяці, якими виявились червень та серпень, найспекотніший день за всю історію спостережень і найспекотніше літо за всю історію спостережень. Науковці зауважили, що, якщо країни терміново не скоротять викиди, які сприяють утворенню парникового ефекту, який нагріває планету, глобальне потепління буде ставати ще інтенсивнішим.

"Зміна клімату планети продовжила підживлювати катастрофи цього літа. У Судані повінь через проливні дощі минулого місяця зачепила понад 300 000 осіб і принесла холеру в охоплену війною країну", — наголошує видання.

Зокрема, вчені додають, що зміна клімату є причиною сильної посухи на італійських островах Сицилія і Сардинія. Також спека посилила тайфун Гаемі, що пронісся Філіппінами, Тайванем і Китаєм у липні, внаслідок чого загинула понад сотня людей.

Нагадаємо, раніше міжнародна група науковців у ході нового дослідження встановила, що гірські льодовики тануть швидше, ніж прогнозували до цього. Вони зменшуються до розмірів, яких дослідники не очікували побачити протягом найближчих років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.09.2024 05:33