Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Лубінець після розмови з Умєровим закликав нардепів ухвалити законопроект про мобілізацію в першому читанні

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець провів термінову нараду з міністром оборони України Рустемом Умєровим. На ній вони обговорили важливий для України законопроект про мобілізацію.

Про це Дмитро Лубінець повідомив у своїх соцмережах.

"Оновлена інформація щодо зауважень до законопроекту про мобілізацію", — написав він.

Омбудсмен додав, що в результаті наради він дійшов висновку, що зазначений законопроект необхідно ухвалити парламентом у першому читанні.

"З цим і звертаюся до народних депутатів. До другого читання зауваження від Офісу омбудсмена можна врегулювати. Вкотре відзначаю швидке позитивне реагування з боку міністра оборони України", — зазначив Дмитро Лубінець.

Раніше він доволі гостро розкритикував й оновлений закон про мобілізацію. За його словами, одразу декілька норм нового документа, який зараз розгуляють у Верховній Раді, суперечать Конституції України. Йдеться, серед іншого, про порушення прав і свобод громадян.

"У цілому я, як омбудсман України, погоджуюся з тим, що нашій державі варто нормативно вдосконалити питання, які стосуються мобілізаційної підготовки та самої мобілізації. Однак це має відповідати нормам Конституції України та міжнародним угодам в галузі прав людини. На жаль, урядовий законопроект №10449 щодо правил мобілізації й цього разу має низку суперечливих норм", — акцентував він.

Але зараз, як бачимо, Лубінець частково змінив свою думку. На це вплинула розмова з міністром оборони Рустемом Умєровим. Цікаво, які аргументи навів співрозмовник омбудсмена…

Нагадаємо, що наприкінці січня Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець теж виступив проти надання додаткових повноважень територіальним центрам комплектування. На його думку, військові не мають обмежувати права цивільних громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.02.2024 23:58