Дмитро Лубінець. Джерело: ombudsman.gov.ua

Лубінець пояснив, чому категорично проти розширення повноважень ТЦК

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець виступив проти надання додаткових повноважень територіальним центрам комплектування. На його думку, військові не мають обмежувати права цивільних громадян.

Про це Дмитро Лубінець повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Він наголосив, що військові підрозділи не мають права обмежувати права громадян, оскільки це є прямим порушенням Конституції України.

"У нас є інші органи, які можуть впроваджувати подібні інструменти для людей, які відмовляються від проходження військової служби, але це точно не можуть робити територіальні центри комплектування, а саме військові", — пояснив Лубінець.

Як відомо, наприкінці грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної ради законопроект про мобілізацію, яким пропонується частково змінити порядок її проведення. Документ розглядали в Комітеті з питань нацбезпеки разом із Міністерством оборони, а також Генштабом ЗСУ.

Декілька днів тому президент Володимир Зеленський заявив, що все, що стосується мобілізації в Україні — це передусім питання справедливості. Відтак, за його словами, справедливо дати відпочинок тим, хто його потребує.

"Питання мобілізації — це передусім розуміння, що це означає для різних верств суспільства. Це питання справедливості, бо є люди, які з першого дня на війні, а те, що вони не скаржаться, не означає, що вони не потребують відпочинку", — сказав президент.

Очільник держави наголосив, що для того, аби якісно провести процес мобілізації, потрібно розробити правильний і справедливий закон.

Нагадаємо, що 24 січня деякі ЗМІ поширили інформацію про те, що Кабінет міністрів начебто вніс до Верховної Ради доопрацьований законопроект щодо вдосконалення процесу мобілізації та проходження військової служби. Проте у парламенті запевнили, що ця інформація не відповідає дійсності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 12:17