Омбудсмен Дмитро Лубінець. Джерело: Ukraine Media Center

Лубінець розповів, скільки цивільних українців перебуває у російських в'язницях

Внаслідок агресії Росії з 2014 року понад 14 тисяч українців вважаються зниклими безвісти. Водночас верифіковано майже 1700 цивільних громадян України, які перебувають у російських тюрмах.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"В Україні ще з 2014 року Росія незаконно викрадає та ув'язнює наших цивільних громадян. Вони піддаються тортурам, сексуальному насильству. Їхні рідні не мають жодної інформації про них", — зазначив омбудсмен.

Посадовець наголосив, що Україна має працювати, щоб повернути додому своїх громадян. Також Лубінець закликав міжнародну спільноту звернути увагу на викрадення росіянами цивільних людей та закликав до ухвалення дієвих кроків.

Раніше, а саме 16 серпня, Лубінець повідомляв, що найближчим часом обміну полоненими у форматі "всіх на всіх" із Росією не відбудеться. Проте українська сторона робить все можливе, щоб великі обміни полоненими відбулися.

"Постійно українська сторона виступає з ініціативою проведення великих обмінів, у тому числі неодноразово через посередників ми виступали з ініціативою проведення обмінів "всіх на всіх". Чи вірю я, що найближчим часом може відбутися обмін "всіх на всіх"? Ні, не вірю. Чи вірю я, що українська сторона робить все можливе, щоби великі обміни відбувалися? Так, цим займається велика команда Координаційного штабу, я особисто в щоденному режимі", — сказав омбудсмен.

За словами Лубінця, українська сторона в цьому процесі хоче спиратися на принцип справедливості та домовитися з Російською Федерацією про принципи проведення обмінних процесів.

Нагадаємо, раніше начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов повідомив, що насамперед Україна намагатиметься повернути з російського полону важкохворих і важкопоранених, а також жінок і тих, хто найдовше перебуває у полоні. Він наголосив, що особлива увага буде захисникам Маріуполя та, зокрема, тим, хто захищав "Азовсталь". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2024 01:47