На фото: Дмитро Лубінець. Джерело: Telegram-канал омбудсмена

Лубінець вимагає розслідувати та призупинити діяльність Російського Червоного Хреста

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вимагає розслідування діяльності Російського Червоного Хреста за порушення принципу нейтральності.

Відповідна заява з'явилася у п'ятницю, 15 березня, на Telegram-каналі омбудсмена.

"Нещодавно в мережі з’явилася інформація, що президент РЧХ має відношення до пропутінської "патріотичної" організації, а працівники розповідають про неможливість миру з українськими нацистами", — написав Лубінець.

Також омбудсмен звернув увагу на інформацію, що РЧХ бере учать у військових зборах та навчаннях для дітей, де поширюється ідеологія продовження війни проти України.

"Ймовірно йдеться і про те, що РФ має за мету, щоб на ТОТ України працювали нові організації РЧХ, які фінансуватимуться з Росії", — пише Дмитро Лубінець.

Дмитро Лубінець додав, що надіслав листа до Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з вимогами, щоб:

  • такі дії були публічно засуджені;
  • було проведене прозоре розслідування дій Російського Червоного Хреста;
  • на час проведення розслідування було призупинене членство та участь РЧХ у співтоваристві;
  • у разі, якщо розслідування підтвердить наявні дані, необхідно вимагати, щоб організацію виключили з федерації.

"Нагадаю, що РЧХ є частиною Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, тому повинен відповідати місії та принципам руху. Зокрема принципу “нейтральності". Росія не може спекулювати та використовувати ім’я гуманітарної організації для злочинних намірів!" — додав Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що сподівається на миттєву публічну реакцію МФЧХ. Зазначимо, що Міжнародна Федерація Червоного Хреста не коментує цю інформацію. 

Нагадаємо, що Червоний хрест вирішив зменшити фінансування Україні. Це обгрунтували тим, що необхідно шукати альтернативні джерела для допомоги найбільш постраждалих регіонів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.03.2024 12:39