Фото: МЗС

"Меседж Африці": Кулеба відреагував на ракетну атаку по Україні під час візиту президента ПАР

У п'ятницю, 16 червня, країна-агресор атакувала територію України ракетами. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на чергову ракетну атаку рашистів і зауважив, що Росія прагне лише війни.

Про це повідомила прес-служба МЗС.

Очільник дипломатичного відомства вважає, що пуски ракет по України є чітким сигналом, зокрема для Африки, що Росія не хоче миру, а прагне лише воювати.

"Російський ракетний удар під час перебування африканських лідерів у столиці України — це меседж Африці: Росія прагне лише війни, а не миру", — зауважив Кулеба.

Варто зауважити, що РФ запустила ракети по території України в той момент, коли з візитом у Києві перебуває президент ПАР Сиріл Рамафоса із делегацією. Африканські політики хочуть запропонувати, зокрема, призупинення дії ордера МКС на арешт Путіна і послаблення антиросійських санкцій. Вже у суботу Рамафоса із делегацією направиться у Москву на зустріч із диктатором Путіним. Відомо, що місяць тому Сиріл Рамафоса оголосив про африканський "мирний план", деталі якого не були оприлюднені. "Мирний план" також підтримують лідери Сенегалу, Уганди, Єгипту, Республіки Конго та Замбії.

Окрім президента ПАР, в Україну прибули такі лідери Африканських держав:

  • Президент Замбії Хакаїнді Хічілема;
  • Президент Сенегалу Макі Салл;
  • Президент Коморських Островів Азалі Ассумані, який зараз очолює Африканський Союз;
  • Прем'єр-міністр Єгипту Мустафа Мадбулі;
  • Міністр закордонних справ Уганди Джедже Одонго.

Нагадаємо, 16 травня президент ПАР Сиріл Рамафоса оголосив про африканський "мирний план", деталі якого не були оприлюднені. "Мирний план" також підтримують лідери Сенегалу, Уганди, Єгипту, Республіки Конго та Замбії. Президент Сенегалу Макі Салл та Рамафоса очолюють делегацію, до якої входять лідери Замбії, Коморських островів та прем'єр-міністра Єгипту. Делегація прибула до Києва у п'ятницю, 16 червня. А до Санкт-Петербурга поїде у суботу, 17 червня. Очікується, що вони зустрінуться із президентом України Володимиром Зеленським та російським диктатором Володимиром Путіним.

Також повідомлялося, що лідери африканських країн можуть запропонувати низку "заходів зі зміцнення довіри" під час своїх початкових зусиль із посередництва у війні між Росією та Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Війна, 16.06.2023 12:24