Фото: Офіс президента України

"Ми ближче, ніж коли-небудь": Байден провів переговори із лідерами Конгресу щодо України

Президент США Джо Байден провів зустріч із лідерами Конгресу. У ході переговорів розглядалося питання розблокування фінансування на подальшу допомогу для України.

Про це повідомила прес-служба Білого дому.

"Під час зустрічі президент Байден підкреслив важливість того, щоб Конгрес забезпечив Україні необхідні ресурси, включно з протиповітряною обороною та артилерією, щоб захистити себе від жорстокого вторгнення Росії. Президент обговорив стратегічні наслідки бездіяльності для України, США та світу. Він чітко сказав: триваюча бездіяльність конгресу ставить під загрозу національну безпеку Сполучених Штатів, НАТО та решту вільного світу. Президент закликав Конгрес швидко надати додаткове фінансування для підтримки України та надіслати потужний сигнал про рішучість США. Президент також дав зрозуміти, що ми повинні діяти зараз, щоб вирішити виклики на кордоні", — йдеться у повідомленні.

Байден також сказав, що його надихає прогрес, досягнутий у двопартійних переговорах, що відбуваються в Сенаті США. Він висловив свою прихильність досягненню двопартійної угоди щодо прикордонної політики та необхідності додаткових ресурсів на кордоні.

Водночас народний депутат України від "Голосу" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі також підбив підсумки переговорів Байдена із лідерами Конгресу та процитував лідера демократів у Сенаті Чака Шумера.

Зокрема, за словами Шумера, Конгрес США зараз "ближче, ніж коли-небудь" до ухвалення запиту Байдена про фінансування та розблокування допомоги для України. 

"Кілька осіб у кімнаті сказали, що давайте спершу займемося кордоном, але ми сказали, що маємо розглядати обидва питання разом", — зазначив він. 

За словами Шумера, ця зустріч у Білому домі була "дуже хорошою", під час неї була "велика кількість погодження" щодо необхідності розв'язання питання імміграції, а також допомоги Україні.

До того ж спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що США "повинні змінити ситуацію на кордоні — це мають бути суттєві зміни у політиці".

"Джонсон та консерватори з Палати представників наполягали на тому, щоб Сенат розглянув їхній законопроєкт про кордон тільки для республіканців, відомий як H.R. 2. Але після зустрічі в Білому домі Джонсон, здавалося, пом'якшив цю вимогу, сказавши: "Ми не наполягаємо на конкретній назві законопроєкту, але наполягаємо на тому, що елементи повинні бути значущими",  — заявив Железняк. 

Нагадаємо, під час слухань у Європейському парламенті на тему "Ключові зобов'язання та доставлення військової допомоги для України" висунули пропозицію, що допомога Україні стане ефективнішою, якщо країни Євросоюзу виконуватимуть обіцянки та робитимуть це без зволікання. Ефективним заходом може виявитися визначення фіксованої частки від ВВП, зокрема, країн-членів ЄС, для допомоги Україні у війні з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.01.2024 09:20