Фото ілюстративне. Джерело: europarl.europa.eu

У Європарламенті запропонували цікавий варіант, як зробити допомогу Україні ефективнішою

Допомога Україні стане ефективнішою, якщо країни Євросоюзу виконуватимуть обіцянки та робитимуть це без зволікання. Ефективним заходом може виявитися визначення фіксованої частки від ВВП, зокрема, країн-членів ЄС, для допомоги Україні у війні з Росією.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на дискусію під час слухань у Європейському парламенті на тему "Ключові зобов'язання та доставлення військової допомоги для України".

"Об'єднаний Захід у 25 разів сильніший від Росії. І ми маємо економічну силу підтримати Україну для перемоги у війні. Але це все ще не так. Минулого року Росія витратила понад 100 мільярдів євро на свою війну в Україні. Україна ж з усією допомогою Заходу витратила на свій захист 80 мільярдів євро. Минулого року Росія витратила на війну 6% свого ВВП, Україна — 25%. Підтримка ЄС склала лише 0,075% від ВВП Євросоюзу. Показник США дещо кращий — 0,10%", — сказав депутат від Литви, представник Групи Європейської народної партії (християнських демократів) Андріус Кубілюс.

Політик наголосив, що підтримка України дуже різна з боку різних країн.

"Литва й Естонія виділяють 0,4% від ВВП, Німеччина збільшила до 0,5%, а підтримка Франції усього 0,02%. Ці цифри показують, що якби всі країни-члени НАТО та ЄС підтримували Україну на рівні не менш як 0,25% ВВП, Україна би здобула перевагу. Це формула перемоги. Давайте так і зробимо", — закликав Кубілюс.

Представник групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, депутат від Естонії Свен Міксер додав: для певності, що концентрація фокуса уваги на війні в Україні не втрачена, варто мати чітко визначений рівень внеску кожної країни.

"Якщо євроатлантична спільнота та всі інші, як, наприклад, члени ООН, визначать допомогою Україні для її перемоги незначні 0,25% від ВВП, то це складе приблизно 2 120 мільярдів євро щороку. Це більше, ніж потрібно, аби забезпечити українським військовим можливість дати відсіч агресору. Крім того, це знищить будь-які надії Росії на воєнну перемогу над Україною та відправить Кремлю чіткий меседж, що ми стоятимемо за Україну, допоки агресор не буде переможений", — сказав Міксер.

Депутат від Португалії, заступник голови групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Педро Маркес закликав до виконання обіцянок, які в ЄС дають Україні.

"Від початку війни ЄС та країни-члени зобов'язалися підтримувати України настільки довго, наскільки це триватиме. І наша підтримка України, її суверенітету та територіальної цілісності є непохитною... Україна зараз перебуває в критичному моменті війни з недостатньою кількістю зброї й амуніції... І країни повинні виконувати обіцянки, які дали Україні, на практиці", — сказав Маркес.

Депутат від Литви, представник Групи Зелених (Європейський вільний альянс) Броніс Ропе закликав депутатів "припинити обіцяти та розпочати діяти".

"Чи може хтось сказати, скільки обіцянок станом на зараз не виконано. Це демонструє нашу слабкість і заохочує Росію йти далі. Частка від ВВП, яку країни виділяють на допомогу Україні, показує, хто насправді допомагає, а хто робить це на словах. Є й ті країни, які досі ніби стоять осторонь, думаючи, що Росія їх не дістане", — зазначив Ропе.

За його словами, варто зважати на досвід Другої світової війни, коли в Європі не залишилося безпечного місця, тому Україна повинна перемогти, допоки Росія не сягнула територій інших країн.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз повинен допомогти Україні в боротьбі з вторгненням Росії. Але для цього не варто залучати ресурси з бюджету блоку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.01.2024 21:38