Фото з соцмереж

"Ми знайшли алгоритм": Федоров звернувся до SpaceX, щоб запобігти використанню російськими військовими Starlink

Віце-прем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров спілкувався із засновником SpaceX Ілоном Маском щодо використання російськими військовими систем супутникового зв'язку Starlink на фронті ще до того, як питання набуло публічного резонансу.

Таку заяву він зробив в інтерв'ю "Суспільному".

"Ми подивилися, проаналізували кейс, який був якраз в Ізраїлі, коли загострення конфлікту в Газі ось зараз почалося. Як там виходили з такої ситуації. Ми знайшли відповідний алгоритм, запропонували SpaceX і зараз в нас відбувається чітка комунікація щодо того, як зробити так, щоб кейсів подібних не було", — пояснив посадовець.

Міністр наголосив, що наразі не знає, як відповідна ситуація вирішиться, але Україна запропонувала SpaceX алгоритм, щоб зупинити використання росіянами Starlink. 

"Ми знайшли цей алгоритм, запропонували його. Точніше, компанія SpaceX вже подібне щось робила з урядом Ізраїлю, от ми таке запропонували", — зазначив Федоров.

Відповідаючи на запитання, чи SpaceX має змогу відключити Starlink на тимчасово окупованій території України, міністр наголосив, що така можливість є, "але для нас це також буде катастрофічно".

"Нам потрібно, аби там Starlink працював, тому що використовуються певні технології, які для нас є важливими також. Вони пов'язані з дронами. Є інший спосіб, як зробити так, щоб наші Starlink працювали, а Starlink, які по суті там з'являються іншим шляхом, не працювали. І ось ми працюємо зі SpaceX", — пояснив він.

До того ж Федоров не вірить, що існує зв'язок між тим, що в армії агресора з'явились Starlink, й між тим, як Ілон Маск коментує російсько-українську війну.

"Це було логічно, що вони почнуть їх через треті держави закуповувати та завозити. У них були Starlink, їх вже завозили, просто зараз це потрапило в публічність, їх стало трохи більше",  — підсумував міністр.

Нагадаємо, раніше "Мілітарний", посилаючись на слова інженера з Києва Олега Куткова, який займається терміналами Starlink для військових України, повідомляв, що останнім часом термінали Starlink активно закуповують і перепродають для російських військових. Закупівля йде через треті країни, на підставні особи.

Додамо, 11 лютого Головне управління розвідки підтвердило використання росіянами терміналів супутникового зв’язку Starlink на фронті в Україні. Своєю чергою представники SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом чи його збройними силами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.02.2024 02:36