Фото: nikvesti.com

Microsoft обігнала Apple як найдорожчу компанію у світі

У п'ятницю, 12 січня, ринкова вартість акцій Microsoft завершила торгову сесію вище, ніж в Apple вперше з 2021 року. Це зробило її найдорожчою компанією у світі, оскільки побоювання з приводу попиту вдарили по акціях виробника iPhone.

Про це повідомляє Reuters.

Акції Apple у п'ятницю подорожчали на 0,2%, а акції Microsoft додали 1%. При цьому, за даними LSEG, ринкова капіталізація Microsoft становила 2,887 трильйона доларів, що стало найвищим показником за всю історію. Ринкова капіталізація Apple склала 2,875 трильйона доларів, згідно з даними, представленими 11 січня.

Занепокоєння щодо попиту на смартфони призвело до падіння акцій Apple на 3% у 2024 році після зростання на 48% минулого року. Акції Microsoft зросли приблизно на 3% з початку року після зростання на 57% у 2023 році, що частково зумовлено її лідерством у галузі генеративного штучного інтелекту завдяки інвестиціям у виробника ChatGPT OpenAI. За даними LSEG, 14 грудня ринкова капіталізація Apple досягла максимуму 3,081 трильйона доларів.

Microsoft впровадила технологію OpenAI у свій пакет програмного забезпечення для підвищення продуктивності, що допомогло спровокувати відновлення її бізнесу в галузі хмарних обчислень у кварталі з липня до вересня. Її керівник зі штучного інтелекту також створив можливість кинути виклик домінуванню Google у вебпошуку.

Тим часом Apple бореться з млявим попитом, у тому числі на iPhone. Попит у Китаї, що є основним ринком, різко впав, оскільки економіка країни повільно відновлюється після пандемії COVID-19, а компанія Huawei, що відроджується, руйнує її частку на ринку.

Продаж гарнітури змішаної реальності Apple Vision Pro почнеться 2 лютого в США, що стане найбільшим випуском продукту Apple з часів iPhone у 2007 році. Однак UBS у звіті цього тижня підрахував, що продажі Vision Pro будуть "відносно несуттєвими" для прибутку Apple на акцію у 2024 році. Декілька разів з 2018 року Microsoft ненадовго випереджала Apple як найціннішу компанію, востаннє у 2021 році, коли побоювання з приводу нестачі ланцюжків постачань, пов'язані з пандемією COVID-19, вдарили за ціною акцій виробника iPhone.

Акції обох технологічних компаній виглядають відносно дорогими з погляду співвідношення ціни та очікуваного прибутку — найпоширеніший метод оцінки компаній, акції яких котируються на біржі. За даними LSEG, акції Apple торгуються з форвардним PE на рівні 28, що значно вище за середній показник в 19 за останні 10 років. Microsoft торгується з форвардним прибутком приблизно в 32 рази вище за середній показник за 10 років, що становить 24.

У своєму останньому квартальному звіті в листопаді Apple дала прогноз продажів на святковий квартал, який не виправдав очікувань Волл-стріт через слабкий попит на iPad і пристрої. За даними LSEG, аналітики в середньому очікують, що виторг Apple за грудневий квартал збільшиться на 0,7% до 117,9 мільярда доларів. Це буде перше збільшення виторгу в річному обчисленні за чотири квартали. Apple повідомить свої результати 1 лютого.

Аналітики вважають, що Microsoft повідомить про збільшення виторгу на 16% до 61,1 мільярда доларів, чому сприяє зростання її хмарного бізнесу, коли компанія звітуватиме в найближчі тижні.

Нагадаємо, компанія Microsoft змінила свою позицію щодо співпраці з російським бізнесом. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну корпорація повідомила, що продовжить працювати з окремими організаціями, що не потрапили під санкції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.01.2024 10:27