Джанет Єллен. Скріншот із відео

Міністр фінансів США закликає "розблокувати" заморожені російські активи для допомоги Україні

Міністр фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен закликає європейські країни з розвиненою економікою знайти спосіб "розморозити" російські активи, щоб допомогти Україні.

Про це пише Bloomberg.

"Існують вагомі міжнародні закони, економічні та моральні аргументи для просування вперед. Велика сімка повинна працювати разом, щоб вивчити низку запропонованих підходів", — заявила вона перед зустріччю з колегами з провідних економік світу.

Відомо, що Європейський Союз, країни "Великої сімки" і Австралія заморозили близько 260 мільярдів євро (282 мільярди доларів) у формі цінних паперів і готівки, причому понад дві третини з них знерухомлено в ЄС. Усі сторони погоджуються, що ці кошти повинні залишатися закритими для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відбудові України, але вони розходяться щодо законності повного захоплення активів.

"Розблокування активів для допомоги Україні було б вирішальною відповіддю на безпрецедентну загрозу Росії глобальній стабільності. Це дало б зрозуміти, що Росія не може виграти, продовжуючи війну, і спонукало б її сісти за стіл переговорів для укладання справедливого миру з Україною", — підкреслила міністр.

Варто додати, що після заморожування російських активів і широкомасштабних санкцій проти країни ряд країн, що розвиваються, закликали зменшити роль долара у світовій торгівлі та фінансах. Дискусії щодо використання російських активів активізувалися, оскільки сили російського президента Володимира Путіна набирають обертів на полі бою.

Своєю чергою США та Великобританія підштовхували союзників до повного захоплення активів Центрального банку, але європейські країни, особливо Франція та Німеччина, наразі виступають проти цього кроку через юридичні проблеми та побоювання, що це може зашкодити стабільності євро.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в колонці для Politico заявив, що конфіскація заморожених російських активів є не лише справедливою, але й законною. Тим паче, що ці кошти можуть перекрити значну частину витрат на відновлення та оборону України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.02.2024 17:47