Фото ілюстративне. Джерело: dou.ua

Міноборони назвало п'ять фейків про "Резерв+" і спростувало їх

Частина українців остерігається користуватися застосунком "Резерв+" для оновлення даних і робить це офлайн. Причиною таких рішень є фейки, які поширені серед громадян України.

Про це розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.

"У кожному проекті, який я вела до призначення в Міністерство оборони України, була культура постійного збору відгуків від користувачів. Це дисциплінує та мотивує вдосконалювати цифрові інструменти. Тому наша команда відправилася на польові дослідження в ЦНАП і ТЦК. Його мета — зрозуміти, чому люди стоять у чергах, а не оновлюють дані за декілька хвилин на смартфоні", — зазначила вона.

Тож у Міноборони зібрали топ-5 "страхів" українців і спростували їх.

Військово-обліковий документ у "Резерв+" ні на що не впливає, а ось папірець із ЦНАП впливає

"Це міф, оскільки "Резерв+" і ЦНАПи генерують однакові документи. З 18 червня вони прирівнюються до військового квитка та тимчасового посвідчення. Із документом у "Резерв+" можна навіть перетинати кордон, що декілька тижнів тому підтвердив речник ДПСУ Андрій Демченко", — пояснила Черногоренко.

Я оновлю дані через "Резерв+" й одразу отримаю статус "У розшуку"

Заступниця міністра оборони зазначила, що статус "У розшуку" з’являється не через оновлення даних у застосунку. ЦНАП і ТЦК не дадуть іншого результату. Це відбувається, бо, наприклад, людині вручили повістку, а вона за нею не з’явилася.

Терміни появи у ТЦК закінчилися, вона порушила закон, і тому її оголосили у розшук. А завдяки застосунку ви можете дізнатися про потенційну проблему онлайн, а не під час затримання відповідними органами.

Я боюся, що мої дані можуть вкрасти через "Резерв+", а у ЦНАП не вкрадуть

Черногоренко зауважила, що, по-перше, застосунок пройшов усі необхідні безпекові перевірки та має сертифікат КСЗІ. По-друге, "Резерв+" лише відображає інформацію з реєстру "Оберіг" і не зберігає її на власних серверах.

Дані з ЦНАП і "Резерв+" потрапляють до єдиного місця — реєстру "Оберіг", доступ до якого є лише в уповноважених органів.

Я боюся, що прийде електронна повістка у "Резерв+"

"Такого не буде, оскільки закони України про військо та мобілізацію не знають, що таке електронна повістка чи будь-яке подібне електронне сповіщення. Тобто вона не прописана в офіційних документах. Тому її та не може бути у "Резерв+", — наголосила Черногоренко.

"Резерв+" відстежує геолокацію, щоби потім ТЦК мене знайшли

Заступниця міністра оборони акцентувала, що цей страх — конспірологічна теорія. Насправді у будь-якому смартфоні можна перевірити, які застосунки мають доступ до геоданих або їх запитують. Ви особисто можете перевірити, що у "Резерв+" немає жодної потреби у геолокації.

"Тож не витрачайте нервові клітини на черги та паперову рутину, а  оновлюйте дані швидко та зручно в "Резерв+", — підсумувала Черногоренко.

Нагадаємо, що наприкінці червня в мобільному застосунку "Резерв+" тепер відображається статус бронювання від мобілізації. У реєстр занесли вже 340 тисяч записів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.07.2024 21:40