Фото: ТАСС

Мирна угода між Азербайджаном та Вірменією: в Баку покладають надії на саміт у Франції

Азербайджан та Вірменія можуть підписати мирне врегулювання свого багаторічного конфлікту навколо території Нагірного Карабаху. Їхні лідери зустрінуться на саміті Європи наступного тижня.

Таку заяву зробила у п'ятницю, 26 травня, посол Баку у Франції Лейла Абдулаєва, пише Reuters.

Очікується, що до 47 глав держав, урядів та інститутів Європейського Союзу візьмуть участь у саміті Європейського політичної спільноти (ЄПС) у Молдові 1 червня, на якому зберуться країни-члени ЄС та 17 інших європейських держав.

За інформацією дипломатичних джерел, у кулуарах прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян та президент Азербайджану Ільхам Алієв проведуть переговори на високому рівні з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

"Ми сподіваємося, що 1 червня в Кишиневі, нарешті, буде підписано мирний договір", — сказала Лейла Абдулаєва невеликій групі журналістів у Парижі.

Вона також назвала майбутню зустріч "історичним моментом та імпульсом, який не можна упустити".

Напруженість між двома країнами знову зростає через Нагірний Карабах, за який вони ведуть спір з 1991 року. Гірський регіон є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але населений переважно етнічними вірменами. Туди в 2020 році були введені "російські миротворці". Минулого тижня Азербайджан встановив новий контрольно-пропускний пункт на шляху до Карабаху, в Лачинському коридорі, що Вірменія назвала грубим порушенням угоди про припинення вогню від 2020 року.

Нагадаємо, 11 квітня Вірменія та Азербайджан відкрили вогонь на кордоні. Унаслідок стрілянини є загиблі та поранені військовослужбовці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.05.2023 17:18