Фото: СБУ

Митрополиту Московської церкви Луці повідомили про підозру (фото)

Служба безпеки України повідомила про підозру підсанкційному митрополиту Української православної церкви Московського патріархату із Запоріжжя, який провокував релігійну ненависть. Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Про це повідомляє у Telegram-каналі прес-служба СБУ.

Там зазначили, що Служба безпеки задокументувала злочини з боку очільника Запорізької єпархії УПЦ (МП) митрополита Луки (Андрія Коваленка). Клірик підозрюється у розпалюванні релігійної ненависті в Україні.

За матеріалами слідства, митрополит публічно висловлював своє зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій. Про це він неодноразово "згадував" під час спілкування з парафіянами та у ході проведення церковних літургій. Також клірик розміщував провокативні дописи на особистому Telegram-каналі, де ображав релігійні почуття представників інших конфесій.

У СБУ зазначили, що таким чином Лука розхитував суспільно-політичну ситуацію у фронтовому регіоні на користь країни-агресора. Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти підривної діяльності клірика проти державної безпеки України.

Митрополиту Луці повідомлено про підозру

На підставі зібраних доказів представнику Московського патріархату повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками).

"Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує тюремне ув’язнення", — йдеться у повідомленні СБУ.

У СБУ нагадали, що у грудні 2022 року рішенням РНБО проти нього були введені персональні санкції.

У чому звинувачують Луку

За даними руху "Чесно", митрополита Луку було зафіксовано в поширенні проросійської пропаганди та виправдовуванні збройної агресії Російської Федерації проти України.

У 2023 році Андрій Коваленко заявив, що масштаби гонінь часів Сталіна-Хрущова на Церкву були мізерно малі порівняно з тим, що відбувається зараз в Україні. У 2022 році він заявляв, що українці заслужили бомбардування РФ, оскільки вони терплять гей-паради в Києві.

Цікаво, що з початку повномасштабної війни до Православної церкви України перейшло 277 церков Московського патріархату: з них за 2023 рік — 63.

Нагадаємо, у понеділок, 10 квітня, Рівненська обласна рада на позачерговій сесії проголосувала за заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на Рівненщині. Також депутати звернулися до Кабміну щодо припинення договорів оренди з УПЦ МП.

За даними Опендатабот, в Україні залишилось ще багато представництв Московського патріархату. Останніми тижнями ця тема є одною з найбільш обговорюваних у нашому суспільстві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 01.05.2024 14:38