Фото: соцмережі

Між Україною та Китаєм можуть погіршитись відносини: Reuters назвав причину

Між Китаєм та Україною можуть погіршитись двосторонні відносини через внесення компаній КНР до переліку міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомило Reuters з посиланням на двох анонімних українських посадовців. За даними джерела, попередження про погіршення відносин пролунало у грудні під час зустрічі посла Китаю із високопоставленими українськими посадовцями. 

"Посол сказав, що все це [ситуація з чорним списком] може мати негативний вплив на наші відносини", — йдеться у заяві одного зі співрозмовників. 

Чиновник також повідомив, що Китай не поставив Києву жодних умов або "тимчасових рамок", а просто висловив свою точку зору щодо списку. Ще один співрозмовник припустив, що влада Китаю може пов'язувати це питання з закупівлями КНР українського зерна.

До повномасштабного вторгнення Російської Федерації Китай був найбільшим торговим партнером України та залишається важливим споживачем українського зерна, соняшникової олії та залізної руди.

Водночас Китай має тісні зв'язки з Росією та утримується від критики вторгнення РФ в Україну. При цьому КНР також заявила, що суверенітет і територіальну цілісність усіх держав необхідно поважати. 

Україна зарахувала 48 компаній у всьому світі, у тому числі 14 з Китаю, до переліку міжнародних спонсорів війни, чия бізнес-діяльність опосередковано допомагає або сприяє військовій агресії Російської Федерації.

Варто зазначити, що міністерство закордонних справ Китаю, посольство КНР у Києві та МЗС України не відповіли на запити агентства про коментарі.

Нагадаємо, китайська авіакомпанія Air China Cargo здійснила чотири вантажних рейси поспіль з Урумчі в Національний аеропорт "Мінськ". Це відбулося на початку січня. Таким чином, на думку аналітиків, Китай доставив у Білорусь вантаж військового призначення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 21:07