Фото ілюстративне. Джерело: FATF

Міжнародна група з протидії відмиванню грошей знову відмовилася вносити Росію до "чорного списку"

На засіданні, яке відбувалося 21-25 жовтня, Міжнародна група з протидії відмиванню грошей (FATF) залишила чинним своє рішення призупинити членство Росії в організації. Однак до "чорного списку" її не внесла.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на сайт FATF. Журналісти зазначили, що чергова спроба України посилити обмеження проти Російської Федерації провалилася через протидію Китаю, Індії, Саудівської Аравії, Південної Африки та Бразилії.

Повідомляється, що пропозицію України відклали для збору додаткових доказів. І таке відбувається вже не вперше.

На цьому пленарному засіданні FATF додала до так званого "сірого списку" низку країн — Алжир, Анголу, Кот-д’Івуар і Ліван. Водночас із цього переліку вибув Сенегал.

У зверненні до FATF Україна наголошувала на фінансовій і військовій співпраці Росії з країнами високого ризику, такими як Північна Корея й Іран, а також на фінансуванні приватних військових угруповань, таких як група "Вагнер", і їхніх незаконних діях.

Йшлося також про використання Росією Telegram-каналів і криптовалют для фінансування тероризму та відмивання грошей, отриманих від товарів, украдених під час вторгнення в Україну.

У "чорному списку" FATF на теперішній момент перебувають три держави: Північна Корея, Іран і М'янма.

Нагадаємо, що раніше Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект, який спрощує процедуру міжнародного розшуку підозрюваних і доступу до їхніх речей і документів за кордоном. Ініціатором проекту закону виступає прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.10.2024 21:57