Фото: Асоціація MISS NIPPON

Модель українського походження перемогла на конкурсі "Міс Японія-2024": чому її тріумф спричинив скандал

Переможницею конкурсу "Міс Японія-2024" стала модель українського походження Кароліна Шіїно. Її перемога спричинила неабиякий скандал.

Як повідомляє ВВС, 26-річна модель народилася в Україні, але у віці п’яти років переїхала до Японії й виросла в японському місті Нагоя. Вона стала першою дівчиною, народженою поза межами Японії, яка виграла конкурс краси.

Отримавши корону, Кароліна розплакалася й сказала: "Існували расові бар'єри, і було складно бути прийнятою, як японка. Те, що мене визнали японкою на цьому конкурсі, наповнює мене вдячністю".

Кароліна стала першою натуралізованою громадянкою Японії, яка виграла конкурс краси

Кароліна стала першою натуралізованою громадянкою Японії, яка виграла конкурс краси. Фото з Instagram

Проте японці на перемогу Кароліни відреагували неоднозначно. Більшість засудили рішення журі й заявили, що "Міс Японія-2024" має бути уродженка саме Японії:

  • "Ця людина, яку обрали Міс Японія, навіть не є сумішшю з японцями, а на 100% чиста українка. Зрозумійте, вона красива, але це "Міс Японія". Де ж тут японськість?";
  • "Якби вона була наполовину японкою, звичайно, без проблем. Але вона етнічно на 0% японка і навіть не народилася в Японії";
  • "Я думаю, що японці, звісно, отримають неправильне послання, коли людину європейської зовнішності називають найкрасивішою японкою".

Водночас деякі користувачі побачили у перемозі Кароліни й політичний підтекст.

"Якби вона народилася росіянкою, вона б не виграла. Жодного шансу. Очевидно, що критерії тепер є політичним рішенням. Який сумний день для Японії", — написав користувач у мережі.

Представники "Міс Японія" вже зробили заяву щодо свого вибору. За їхніми словами, перемога Кароліни Шіїно "дала їм можливість переосмислити, що таке японська краса".

"Після сьогоднішнього результату я переконана в одному... Японська краса існує не у зовнішності й не в крові, але вона живе у нашому серці", — заявила організаторка конкурсу Ай Вада.

Сама ж переможниця наголосила, що, попри те, що є уродженкою України, її внутрішня сутність — японська.

"Хоча зовні я виглядаю як іноземка, я росла в Японії з п'яти років, тож моя внутрішня сутність  японська. Я хотіла, щоб мене визнали японкою, тому я вирішила брати участь у конкурсі "Міс Японія". У майбутньому я хочу сприяти створенню суспільства, яке визнає різноманітність і не судить людей за зовнішністю. Зараз я працюю моделлю, де зовнішність  це товар, але через своє послання я хочу зворушити серця багатьох людей. Те, що мене визнали японкою на цьому конкурсі, наповнює мене вдячністю", — наголосила Кароліна Шіїно у коментарі BBC.

Нагадаємо, на премію "Оскар-2024" номіновано документальний фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі". Він представлений у категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 24.01.2024 20:30