Молдовський парламент. Джерело: newsmaker.md

Молдова вийшла з Договору про звичайні збройні сили Європи: що це означає

У п'ятницю, 12 квітня, парламент Молдови схвалив у остаточному читанні зупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). За таке рішення проголосували 53 депутати парламенту.

Про це повідомив NewsMaker, посилаючись на засідання парламенту Молдови. Згідно з документом, таке рішення ухвалено з урахуванням "корінної зміни обставин" з моменту підписання договору.

"Республіка Молдова припиняє дію Договору про звичайні збройні сили в Європі, підписаного в Парижі 19 листопада 1990 року, з можливістю надалі повернутися до його виконання", — йдеться у документі.

Рішення допомогли ухвалити голоси 53 депутатів від Партії дії та солідарності. Після остаточного затвердження законодавцями це рішення має схвалити президент країни. Воно набуде чинності через 150 днів після отримання повідомлення депозитарієм та державами — учасницями договору.

В інформаційній записці до документа йдеться, що необхідність призупинити дію цього договору обумовлена двома причинами. Зокрема, 2023 року Росія офіційно вийшла з договору, не виконавши зобов'язання вивести свої війська з Молдови та Грузії. Інша причина припинення дії договору — військова агресія Росії проти України, яка також є учасницею договору.

Договір про звичайні збройні сили в Європі набув чинності 1992 року. Він накладає обмеження на військову техніку в Європі та на присутність збройних сил у певних регіонах або на кордонах між державами. 1999 року 30 держав підписали Угоду про адаптацію ДЗЗСЄ, яка включала зобов'язання Росії вивести свої війська з Молдови та Грузії. Оскільки цього не сталося, Молдова відмовилася розпочати процес ратифікації Угоди.

Нагадаємо, декілька днів тому голова Гагаузії Євгенія Гуцул наголосила, що вживатиме заходів, якщо фактичне зближення Молдови та Румунії триватиме й надалі. За її словами, більшість громадян начебто проти вступу Молдови у Європейський Союз і збільшення контактів із Румунією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.04.2024 17:17