Фото: kyiv24.news

Молдова запроваджує безкоштовний транзит газу для України

Молдова вирішила запровадити безкоштовний транзит газу для України. Транспортування європейського блакитного палива до сховищ здійснюватиметься через чотири пункти на українсько-молдовському кордоні.

Про це повідомляє BNN.

Реалізація цього плану означає, що Україна може імпортувати до 17 мільйонів кубометрів природного газу на добу через Трансбалканський та Яссько-Кишинівський газопроводи. Оскільки в Молдові діє надзвичайний стан через війну в Україні, рішення Комісії мають бути виконані відповідно до закону.

"Цей крок наступив після поправок до молдовського законодавства, що дозволяють компаніям використовувати так звані методи "зворотного зв'язку" в точках з'єднання з Україною", — йдеться в матеріалі.

Варто додати, що маючи понад чверть мільярда кубометрів газу в резерві, який зберігається в Румунії та Україні, Молдова заявляє, що має достатні запаси палива на зиму. 

Нагадаємо, у підземні сховища газу України станом на кінець серпеня вже закачано понад 12,3 мільярда кубів блакитного палива. Цей процес відбувається згідно з напрацьованим графіком. За даними Міністерства енергетики, Україна лише нарощує темпи видобутку. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.10.2023 19:45