Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Може переписати історію: на Евересті виявили рештки альпініста, який намагався підкорити вершину понад 100 років тому (фото)

Команда дослідників спільно з працівниками телеканалу National Geographic, знайшли на Евересті добре збережений черевик зі стопою альпініста. Цей черевик належав Ендрю Коміну "Сенді" Ірвіну, який зник під час спроби підкорити найвищу гору світу 100 років тому разом зі своїм напарником Джорджем Мелорі.

Як повідомляє LiveScience, це відкриття потенційно може допомогти відрити одну з найбільших таємниць альпінізму — чи вдалося Ірвіну та Мелорі стати першопідкорювачами Евересту.

Наразі офіційно вважається, що першими це зробили новозеландський альпініст Едмунд Гілларі та шерп Тенцинг Норгей у 1953 році. Відомо, що 22-річний британець зник разом зі своїм земляком альпіністом Джорджем Мелорі в червні 1924 року. Вони намагалися стати першими людьми, які піднялися на найвищу вершину світу.

"Досі залишається загадкою, чи досягли вони своєї мети перед смертю. Останки Мелорі були виявлені в 1999 році, на них не було фотографії його дружини, яку альпініст планував залишити на вершині. Ірвінга, який мав при собі камеру Kodak, яка, можливо, зафіксувала можливий історичний момент підняття на Еверест, так і не вдалося знайти", — зауважили дослідники.

Зазначається, що ногу альпініста, яка була одягнена в черевик та шкарпетку  з його іменем, було виявлено на центральному льодовику Ронгбук на Евересті, нижче від останків його напарника Меллорі.

Дослідники додають, що тіло Меллорі було знайдено менш ніж за 600 метрів від вершини. Останки альпініста виявив американський скелелаз Конрад Анкер. Останки Меллорі були прив'язані мотузкою навколо талії та мали травми, що свідчить про те, що альпіністи впали, бувши з'єднаними разом.

Під час пошуку поблизу цих останків команда дослідників виявила чобіт Ірвіна, який стирчав з талого льодовика.   

Залишки альпініста

Залишки альпініста

На фото: залишки Ендрю Коміна "Сенді" Ірвіна. Джерело: Jimmy Chin

"Це був монументальний і емоційний момент для нас і всієї нашої команди на землі, і ми просто сподіваємося, що це нарешті принесе душевний спокій його родичам і світу скелелазіння в цілому", — наголосили дослідники.

Команда відправила останки британця до Тибетської альпіністської асоціації Китаю, яка відповідає за дозволи на сходження на північній стороні Евересту. Зокрема, про цю знахідку також повідомили Королівське географічне товариство, яке організувало експедицію Ірвіна та Меллорі, а також двоюрідну племінницю та біографа Ірвіна Джулі Саммерс.

"Я жила з цією історією з 7-річного віку, коли мій батько розповів про таємницю дядька Сенді на Евересті. Ми всі втратили надію, що колись знайдуть його слід. Але коли мені сказали про знахідку, я відчула, що зворушена до сліз", — сказала родичка альпініста.

Також сім’я надала зразок ДНК у лабораторію, щоб підтвердити, що нога справді належить Ірвіну. Тим часом команда дослідників буде продовжувати пошук нових артефактів. Якщо камеру Ірвіна знайдуть і її фотоматеріали зможуть підтвердити, що альпіністи піднялися на вершину, це потенційно може переписати історію сходжень на Еверест. 

Нагадаємо, раніше іспанські науковці встановили, що мореплавець та першовідкривач Америки Христофор Колумб був сефардським євреєм із Західної Європи. Таємницю походження Колумба допоміг відкрити генетичний аналіз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.10.2024 11:56