Фото: Христофор Колумб. Джерело: Вікіпедія

Вчені встановили справжнє походження мореплавця Христофора Колумба

Іспанські науковці встановили, що мореплавець та першовідкривач Америки Христофор Колумб був сефардським євреєм із Західної Європи. Таємницю походження Колумба допоміг відкрити генетичний аналіз.

Як повідомляє Reuters, багато істориків поставили під сумнів традиційну теорію про те, що Колумб прибув з італійської Генуї. Також були версії, що він належав до роду іспанських євреїв, греків, басків, португальців або британців.

Щоб розгадати таємницю, дослідники провели розслідування, яке тривало 22 роки. Керував ним експерт-криміналіст Мігель Лоренте. Вчені досліджували крихітні зразки останків, похованих у Севільському соборі, який іспанська влада називає місцем поховання Колумба. Результати цього дослідження були оголошені в документальному фільмі під назвою "ДНК Колумба: Справжнє походження" на іспанському телебаченні.  

"У нас є ДНК Христофора Колумба, дуже часткова, але достатня. У нас є ДНК Ернандо Колона, його сина. І в Y-хромосомі (чоловічій), і в мітохондріальній ДНК (переданій матір’ю) Ернандо є ознаки, сумісні з єврейським походженням", — наголосив Лоренте.

Вивчивши 25 можливих місць, де міг народитись відомий мореплавець, Лоренте сказав, що Колумб народився в Західній Європі. Також у ході дослідження було підтверджено, що останки в Севільському соборі належали саме Колумбу.

"Дослідження походження Колумба було ускладнене рядом факторів, у тому числі великою кількістю даних, але результат майже абсолютно надійний", — додав Лоренте.

Видання наголошує, що до того, як католицькі монархи Ізабелла і Фердинанд наказали євреям і мусульманам прийняти католицьку віру або покинути країну, в Іспанії проживали близько 300 000 євреїв. Багато з них розселилися по всьому світу. Водночас слово "сефард" походить від "Сефарад", що на івриті означає Іспанія.

Варто зауважити, що відомий мореплавець помер у місті Вальядолід, що в Іспанії, у 1506 році. Втім, він просив, щоб його поховали на острові Еспаньола, який наразі між собою поділяють Домініканська Республіка та Гаїті. Відомо, що останки Колумба перевезли туди в 1542 році, а у 1795 році їх перепоховали на Кубі. Так, вже у 1898 році його останки були поховані в іспанській Севільї.

Нагадаємо, раніше італійські науковці за допомогою нової рентгенівської техніки змогли визначити, що Туринську плащаницю було виготовлено в той час, коли жив Ісус Христос. Так, майже через 700 років після того, як плащаниця була вперше виставлена ​​в 1350 роках, науковці точно назвали її дату виготовлення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 14.10.2024 10:16