На фото: Федір Веніславський. Джерело: "Медіацентр-Україна"

"Може підірвати державність": нардеп спрогнозував наслідки законопроекту про демобілізацію

Законопроект про демобілізацію з чітко встановленими термінами служби станом на сьогодні є небезпечним кроком, що може підірвати державність. Ворог щомісяця нарощує чисельність своїх збройних сил.

Таку заяву в інтерв'ю Radio NV зробив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

"Ми маємо в закритих режимах отриману інформацію від Головного управління розвідки, від Служби зовнішньої розвідки, від прикордонної розвідки, від інших представників сектору безпеки та оборони, що Російська Федерація постійно нарощує чисельність своїх збройних сил", — сказав він.

За словами Веніславського, кількість окупантів в Україні щомісяця зростає "на десятки тисяч". Він також зауважив, що під час ухвалення закону про мобілізацію у квітні парламент рекомендував уряду підготувати законопроект про демобілізацію з визначеними термінами служби, але він досі не представлений.

Нардеп додав, що усвідомлює складну ситуацію для міністра оборони та головнокомандувача Збройних сил у виконанні доручення Верховної Ради щодо встановлення термінів служби. Веніславський переконаний, що вимагати внесення законодавчого акту за нинішніх умов може загрожувати українській державності. За його словами, Верховна Рада працює над цими питаннями, але простого рішення не існує.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада в цілому прийняла законопроект про мобілізацію. Документ підтримали 283 народних депутати. Водночас поправка, в якій була норма виключення з документа можливість демобілізації військових через 36 місяців, пройшла, набравши лише 227 голосів. Відтак, це положення вилучено повністю з закону. "Проти" проголосував 21 парламентар, ще 15 — утрималися, 82 — не голосували.

Влітку повідомлялось, що у Генеральному штабі задоволені сьогоднішніми темпами мобілізації. Якщо вони протримаються до кінця літа, то можна буде вносити на розгляд до парламенту законопроект про демобілізацію. На думку секретаря комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, приблизний термін готовності відповідного проекту — жовтень 2024 року, але тільки за умови збереження поточних тенденцій мобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.10.2024 19:27