МВФ готує для України перегляд програми фінансування: йдеться про транш розміром $2,2 млрд

Міжнародний валютний фонд (МВФ) готує місію для четвертого перегляду програми розширеного фінансування. Йдеться про транш розміром понад два мільярди доларів.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками зустрічі з директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером.

"Провели зустріч з директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Камером та місією Фонду. Цінуємо цей візит напередодні початку роботи місії щодо четвертого перегляду програми EFF, який дозволить залучити 2,2 мільярда доларів", — заявив український прем'єр.

Він підкреслив, що загалом від початку повномасштабного вторгнення Україна отримала від МВФ вісім мільярдів доларів. Фонд входить до трійки найбільших донорів та тримає рамку всієї допомоги Україні в розмірі понад 120 мільярдів доларів.

"Під час зустрічі скоординували наші спільні дії у ключових напрямках співпраці. Розповів про зусилля уряду щодо конфіскації заморожених російських активів, плани щодо відновлення енергетики та про розбудову децентралізованої системи, продовження реформ. Переконався, що МВФ залишатиметься надійним партнером України й надалі. Надзвичайно вдячні за довіру та підтримку в ці складні часи", — зазначив Шмигаль.

Варто зазначити, що програма від МВФ, яка стала основою угоди з Україною й була схвалена 31 березня 2023 року, передбачає надання Києву до 2027 року понад 15 мільярдів доларів. Вона є каталізатором фінансової підтримки для України, зокрема на 2024 рік, на який, за прогнозами, Києву знадобиться 42 мільярди доларів. 

Нагадаємо, 16 квітня МВФ зробив прогноз, що зростання економіки України за підсумками 2024-го становитиме 3,2%Наступного року очікується істотне зростання реального ВВП — до 6,5%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.05.2024 17:59