Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

МВФ зробив прогноз щодо економіки України

Після вторгнення Російської Федерації в Україну економічне зростання нашої держави впало на 29%. Проте у 2023 році триває поступове економічне відродження.

Про це йдеться в регіональному економічному прогнозі Міжнародного валютного фонду.

За даними експертів, зростання ВВП України до кінця року може скласти від 1-3%. Це свідчить про те, що економіка України почала поступово відновлюватися.

Попри атаки агресора на інфраструктуру, економіка України почала відроджуватися на початку 2023 року. Так, зростання склало 2,4% з урахуванням сезонних факторів в першому кварталі, і продовжувало зростати в другому кварталі. 

Аналітики пов'язують цей ріст з підвищенням стійкості бізнесу і домогосподарств, що супроводжувалося відновленням внутрішнього попиту. У МВФ відзначили, що середньострокові перспективи залежать від результатів війни, масштабів витрат на відновлення, від повернення мігрантів, структурних реформ і перспектив входження в ЄС.

"Міжнародні резерви перевищили очікування завдяки кращому, ніж очікувалося, платіжному балансу та зменшенню відтоку іноземної валюти. Валові міжнародні резерви перевищили 40 мільярдів доларів станом на кінець серпня. Приплив прямих іноземних інвестицій протягом року склав близько двох мільярдів доларів, а нижче очікуваного відтоку іноземної валюти з банківської системи також допоміг утримати сильні позиції для міжнародних резервів", — йдеться у фінансовому звіті.

Варто додати, що бюджетний дефіцит погіршився в порівнянні з минулим роком. Це пов'язано з великими витрати, пов'язаними з обороною. Наявний бюджетний дефіцит фінансується переважно шляхом зовнішньої фінансової допомоги.

Нагадаємо, Україна наступного року може потрапити в економічну кризу без фінансової підтримки з боку країн-партнерів. У бюджеті може утворитися "дірка" на суму близько 29 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.11.2023 18:47