Міністр фінансів України Сергій Марченко. Джерело: "Економічна правда"

Україні загрожує економічна криза 2024 року: в уряді розповіли, що потрібно, аби не допустити цього

Україна наступного року потрапить в економічну кризу без фінансової підтримки з боку країн-партнерів. У бюджеті може утворитися "дірка" на суму близько 29 мільярдів доларів.

Про це повідомив Politico з посиланням на заяву міністра фінансів України Сергія Марченка. Він наголосив на важливості подальшого надання країні допомоги від союзників, а також зазначив, що майже 30-мільярдна "дірка" в Україні негативно вплине й на держави Європейського Союзу.

"Збереження макроекономічної стабільності дуже важливе, тому що, крім війни на нас чекає економічна криза. Якщо Україна опиниться в кризі, це матиме побічні ефекти в ЄС", — сказав український міністр західним журналістам.

Марченко запевнив, що Україна потребує термінової допомоги та відкрита для реформ, зокрема, в антикорупційній сфері.

"Ми готові до обговорення, але не готові до того, що це може стати причиною затримки надання підтримки Україні. Нам потрібні гроші з початку наступного року", — зауважив міністр.

Попереджаючи про можливі проблеми для Європейського Союзу через затримку фінансування України, він висловив думку, що наслідки економічної кризи "будуть дуже-дуже травматичними не тільки для України, а й для всієї Європи".

"Бо це може мати наслідки... У зв'язку з міграцією, через побічний ефект, через величезне зростання цін у всій Європі, особливо на деякі харчові продукти, а також, можливо, знову на нафту та газ", — спрогнозував Марченко.

Також він знову закликав союзників передати Україні близько 300 мільярдів доларів російських активів, заморожених країнами G7 після початку агресором широкомасштабного вторгнення.

"Для України є законним пріоритетом отримання цих заморожених російських активів для відновлення України", — заявив Сергій Марченко.

Як відомо, допомога Україні з боку Євросоюзу закінчується у грудні. Європейська комісія пообіцяла виділити Києву пакет у розмірі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, але узгодження цього питання заблокували після того, як Угорщина та Словаччина виступили проти подальшого фінансування для України.

Нагадаємо, що 12 жовтня аналітики Міжнародного валютного фонду оприлюднили новий прогноз про стан української економіки. Експерти вважають, що показники зростання цієї сфери до кінця 2023 року покращаться на 2%. За даними МВФ, 2024 року ВВП України зросте до 3,2%, тобто стабільність в національній економіці в умовах тривалої повномасштабної війни буде зберігатися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.11.2023 12:56