Фото: Катаріна Матернова. Джерело – Flickr

На чому має зосередитись Україна для інтеграції в ЄС: заява посла Євросоюзу

Україна повинна зосередитись на чотирьох сферах для швидшої інтеграції у Європейський Союз. Наша держава сподівається на отримання мандату у березні 2024 року.

Таку заяву зробила пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова, пише "Суспільне". Вона наголосила, що звіт стосується багатьох аспектів: як і для інших країн-кандидатів до ЄС, в України є 35 розділів для переговорів, що об'єднані в шість кластерів. 

"Якщо лідери країн ЄС на Раді, що відбудеться в середині грудня в Брюсселі, ухвалять позитивне рішення про початок переговорів, наступним кроком буде отримання Єврокомісією так званого переговорного мандату — своєрідної книги правил, чого ми маємо досягти в ході дискусій. У звіті зазначено, що терміни отримання цього мандату — березень 2024-го. Тож сподіваємося, саме тоді офіційно розпочнуться переговори", — сказала Матернова.

Посол також зауважила, що до того, як це станеться, є чотири сфери, на яких Україна має зосередитися. 

"Це кадрове забезпечення НАБУ, деякі зміни до закону про декларації, ухвалення закону про лобіювання, а також ухвалення нормативно-правової бази відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії щодо нацменшин", — додала Матернова.

Нагадаємо, Європейська комісія 8 листопада презентувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на вступ до блоку. У документі ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський Союз.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що темп переговорів щодо вступу України до Євросоюзу залежить від швидкості реформ. За її словами, тепер політичне рішення щодо початку переговорів має схвалити Єврорада. Це заплановано на грудень 2023 року.

Глава уряду Денис Шмигаль у Facebook заявив, що менше ніж за півтора року Україна реалізувала низку важливих реформ, а також Кабмін провів селф-скринінг законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року Національної програми адаптації законодавства України до актів права (acquis) ЄС. За його словами, з кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.11.2023 17:35