Фото: соцмережі

На скільки зменшилося населення України після повномасштабного вторгнення Росії: підрахунки ООН

Населення України з початку повномасштабного вторгнення Росії скоротилося приблизно на 10 мільйонів осіб. Причинами стали не лише загибель людей через війну, а й відтік біженців та падіння народжуваності.

Про це пише Reuters, посилаючись на заяву голови Східної Європи Фонду народонаселення ООН Флоренс Бауер, яка заявила що вторгнення РФ у лютому 2022 року перетворило і без того складну демографічну ситуацію на більш серйозну.

"Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі", — заявила вона, наголосивши, що для того, щоб підтримувати стабільну кількість населення, потрібен коефіцієнт народжуваності 2,1 дитини на жінку.

За даними ООН, чисельність населення України на момент розпаду Радянського Союзу в 1991 році становила понад 50 мільйонів. У 2021 році — близько 40 мільйонів.

Бауер підкреслила, що для точного підрахунку впливу війни на населення України доведеться почекати до завершення війни. Тоді можна буде провести повний перепис населення.

"Важко назвати точні цифри, але оцінки коливаються в межах десятків тисяч жертв", — додала вона.

Нагадаємо, за даними ООН, лише протягом вересня в Україні внаслідок обстрілів російської армії загинули щонайменше 208 цивільних громадян, ще 1220 — отримали поранення. Це найвищий показник жертв серед мирного населення за 2024 рік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.10.2024 18:05